Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sosem lesz szemét?

  • 2020. január 23.
  • PKata

Vannak-e örök ruhadarabok? Vajon tényleg létezik „örök garancia” az eldobható divat korában? Mengyán Eszter írása a témában Hulladékmentes.hu-n jelent meg.

Már egy ideje tudjuk, hogy mennyi ruhaszemét keletkezik évente és azt is, hogy mennyire nincs még kiépítve az a rendszer, amely lehetővé teszi a ruhák újrahasznosítását. A ruhaszemét problematikáját megoldaná, ha a gyártók minőségi termékeket állítanának elő, ezeket javítanák, a megkopott alkatrészeiket cserélnék, mi pedig örökkön örökké viselhetnénk őket – gondolhatjuk. Bár ez így elég utópisztikus, részben azért működhet a fenti modell, de a márkák mellett mi is kellünk hozzá.

Örök darabok vs. ruhamárkák élettartam-garanciával

Eszter a blogja miatt kapcsolatban vagyok a környezettudatosabb vásárlók igényeivel, akik sokszor örök darabokat keresnek. Azt gondolom, ruhák esetében érdemes elszakadni ettől a misztikus kifejezéstől. Örök darabon sokszor azt értjük, amikor egy ruhát akár 20, 30 vagy 40 év múlva is viselhetünk, mert nem megy ki a divatból. Ehhez azonban az is kell a jó szabáson és minőségen túl, hogy 20, 30 vagy 40 év múlva is beleférjünk az adott darabba. De az is kellhet, hogy masszívabb, nehezebb alapanyagból készüljön, amelytől pedig igencsak elszoktunk az elmúlt 20-30 évben. És azt se felejtsük el, ha egy ruhadarabot rendszeresen viselünk, az amortizálódni fog. Nincs olyan cipő, amelyiknek ne kopna a talpa akkor, ha járunk benne – márpedig egy cipő jó esetben ezért készül.

Ha nem is örök, de jó minőségű darabok készülhetnek úgy is, hogy a márka örök vagy élettartam-garanciát vállal rájuk. A Buy Me Once gyűjtőoldal az egész világon felkutatta azokat a márkákat, amelyek örök garanciával rendelkeznek. Ezek viszont az esetek többségében nem rendelkeznek magyarországi, de sokszor európai központtal sem. Így biztosan felmerül, tényleg megéri-e azt az adott terméket egy másik kontinensre szállíttatnod, ott megjavíttatnod, majd hazahozatnod

 

A legfontosabb: vigyázz rá!

Az örök garanciával kapcsolatban még egy érdekesség két cipőmárkával kapcsolatban. Az itthon is jól ismert dr. Martens és a kevésbé ismert L. L. Bean megszüntették az élettartam-garanciát – mindkét márka 2018-ban. Az utóbbi cég indoklása az volt, hogy a vásárlók többsége úgy tekintett a lehetőségre, mint egy egész életen át tartó termékcsere programra.

A márka mellett tehát még valami nagyon fontos: a hozzáállásunk. Örök darabok önmagukban nem léteznek. Vannak nagyon magas minőségű termékek akár élettartam-garanciával is, amelyek úgy őrzik meg szépségüket, úgy válnak patinássá, ha maximálisan odafigyelünk a tárolásra, ápolásra vagy tisztításra. Ezzel ugyanis bármilyen darab élettartartamát jelentősen meghosszabbíthatjuk, és így jóval később kerül majd ki a körforgásból.

 

A teljes cikk a hulladékmentes.hu-n olvasható