Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

REmese Kárpát-medencei Fiatal Tehetségek III. Találkozója

  • 2013. február 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A természeti és kulturális környezet megóvását célzó négynapos rendezvénysorozat mindamellett, hogy teret ad a Magyarországgal szomszédos országokban (Románia, Szlovákia) élő magyar ajkú és hazai kreatív fiataloknak a szakmai találkozóra, azt is célul tűzte ki, hogy a környezetvédelmet, a népi hagyományaink motívumvilágát és a fenntarthatóságot új formába öntve – REmese Gyermekruhák bemutatása által – a lakosság és a sajtó figyelmébe ajánlja azt, mint megoldást a környezetvédelem problémáira, feladataira és a személyes felelősségvállalásra. Másfelől arra bátorítja a fiatal alkotókat, hogy olyan minőségi alkotásokat hozzanak létre a tárgyi és szellemi újrahasznosítás eszközével, amely új trendet alkot, és akár a nemzetközi gyermekdivat piacon is megállja a helyét. Ez esetben a program ideje alatt szervezett nyilvános divatbemutatók (Aréna Pláza), szakmai beszélgetések (Design Terminál) adnak egy impulzust a programban résztvevő fiataloknak. 

Budapest, 2013. március 7-10. –  A REmese Környezettudatos Divattervezők Társasága immár a harmadik alkalommal szervezi meg a környezettudatosan gondolkodó kreatív fiatalok találkozóját Budapesten.

Szervezi

Újrahasznosított Mesék Társasága (REmese), nemformális csoport az Erdélyi Magyarok Egyesülete által (Budapest)

Külföldi partnerszervezetek

1.         Erdély (Ro) – KMDSz (Kolozsvári Magyar Diák Szövetség)

2.         Felvidék (Sk) – Doproprojnost o.z./Jóindulat Pt.

Tematika

Érintett területek: Gyermekdivat tervezés (mese, hagyomány, újrahasznosítás, divatfotózás, animáció); Nemformális tanulás (szakmai előadások, szimulációs játékok, fotózás stúdióban, egy nyilvános divatbemutató lebonyolítása); tehetséggondozás (bemutatkozási lehetőség, kapcsolatépítés).

Résztvevők

Olyan magyarországi, erdélyi és felvidéki (18 és 33 év közötti) magyar ajkú kreatív fiatalok (divattervezők, fotó-videósok, színészek, szövegírók, illusztrátorok), akiket érdekel a környezettudatos divattervezés (mint szakma), és előszeretettel merítenek ihletet a magyar népi hagyományos mintavilágból, magyar népmesékből. A program résztvevői az általunk 2012-ben kiírt gyermekdivat pályázat győztesei és a korábbi programjainkban résztvevő tehetséges fiatalok.

Koncepció

A négynapos eseménysorozat a környezettudatosság eszméjét és hagyományaink újrafelfedezését a következő programok segítségével köti össze: Csereprogram, műhelyfoglalkozások (A résztvevők feladata, hogy a négynapos csereprogram műhelyfoglalkozásai idején összhangba hozzák a decemberben bemutatott meseruhákat, és a csereprogram végére egységesen bemutassák azokat a nagyközönség előtt. Ugyanakkor aktívan részt vesznek a divatbemutató szervezésének folyamatában, így betekintést nyerhetnek azokba a folyamatokba, amelyek részei egy divattervező, divatfotós, vagy divatszakember tevékenységének. A csereprogram végén a fiatalok gyakorlati ismereteket szereznek a következő tevékenységi körökből: portfolió összeállítás, stúdiófotózás, program- és divatbemutató szervezés, divatbemutató koreográfia, divattervezési folyamatok, divatpályázat és divatprojektek elkészítése);

Szakmai látogatások és találkozások (múzeum, Lucia Divatakadémia, környezetvédelmi szervezetek, média, néprajzkutatás, és más intézmények és kreatív csoportok képviselőivel); Nyilvános divatbemutató és környezettudatos játszóház (a program ideje alatt két alkalommal mutatjuk be a REmese gyermekdivat kollekciót az Aréna Pláza első emeleti játszóterén)

Programok:

Március 07. – Szakmai Nap (szakmai előadások) – Helyszín: Design Terminál

09.00       REmese – Környezettudatos divattervezés – Szegedi Torella népi iparművész  

09.25       Miért fontos a hagyomány a XXI. században – Dr. Máthé Lajos néprajzkutató

09.55       Szünet

10.05       Gombold Újra – a pályázat – Ács Zoltán – Design Terminál Kreatív igazgatója

10.35       Brand és arculattervezés – Kiss Miklós reklámgrafikus

11.00       Mentor Ház Tehetségkutató és Fejlesztő Központ – Görög Zita modell, Tallós Rita színművésznő

REmese program (kizárólag a programban résztvevő fiatalok részére szervezett)

14.00       LUCIA DIVATAKADÉMIA látogatása, műhelyfoglalkozás.

Március 08. – REmese nap (kizárólag a programban résztvevő fiatalok részére szervezett program)

09.00       Csapatépítő program – szállás helyszínén

09.20       Műhelyfoglalkozás (Kis kollekciók áttekintése, előkészítés fotózásra) – Erdélyi Magyarok Egyesületének székháza

11.30       Műhelyfoglalkozás (Stúdiófotózás) – Köő Adrien Fotó Stúdióban

19.00       Műhelyfoglalkozás (Divatbemutatóval kapcsolatosan) – szálláshely

Március 09. – Divat Aréna az Aréna Plázában: Nyilvános divatbemutató és környezettudatos játszóház mindenki számára

11.00       Folyamatos Játszóház: családi program öko-műhelyfoglalkozásokkal, Legendárium társasjátékkal, Alternatív stúdiófotózással.

15.00       Divatbemutató: REmese környezettudatos gyermekdivat bemutató (a 2012. pályázat nyertes kollekciók bemutatása)

15.40       Legendárium rajzfilmbemutató

17.00       Divatbemutató: REmese környezettudatos gyermekdivat bemutató (a 2012. pályázat nyertes kollekciók bemutatása)

20.00       REmese Party a Pesti Mesében: A kreatívok (nem csak a programban résztvevők), bloggerek és a média találkozásának lehetősége kellemes környezetben (belépő egy névjegykártya)

Március 10. – REmese programok (zártkörű)

09.00       Programélmények beszámolója

10.00       Előadás erdélyi diák kedvezménykártyáról

10.30       Műhelyfoglalkozás Tatai Tibor illusztrátor és grafikus társaságában

12.00       Iparművészeti Múzeum látogatása

15.00       program vége

A program a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával jön létre.

További partnerek és támogatók:

Pesti Mese Étterem & Klub, Design Terminál, Iparművészeti Múzeum, Aréna Pláza, Lucia Divatakadémia, Köő Adrien Fotó Stúdió, ART Active,  Kiss Miklós Arculattervező reklámgrafikus,  Legendárium (RO),  MENTOR HÁZ Tehetségkutató és Fejlesztő Központ, Erdélyi Magyarok Egyesülete (Hu), KMDSZ (RO), Jóindulat Polgári Társulás (Sk)

Forrás: REmese Környezettudatos Divattervezők Társasága