Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

RecyclART - nemzetközi találkozó Cserkúton

  • 2006. augusztus 23.
  • humusz
rec_art_120Hat ország huszonkét fiatalja találkozott a Baranya megyei Cserkúton augusztus 6-13-ig, hogy tapasztalatokat cseréljen a hulladékok újrahasznosításának kreatív, alkotó módjairól. A pécsi Zöld-Híd Alapítvány, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és a Cserkúti Faluszépítõ Egyesület közös szervezésében megrendezett program alapgondolata az volt, hogy az elszigetelten, külön-külön kialakulóban lévõ hulladék újrahasznosító technikák, módszerek kapcsolatot találjanak egymással, és ami még fontosabb, az ezekkel dolgozó ifjúsági munkások, környezeti nevelõk is megismerkedjenek.

A program úgynevezett „Cooperative learning training" képzés volt, vagyis a kölcsönösség elvén alapulva a legtöbb résztvevő hozott magával olyan módszert, technikát, amelyet ő fejlesztett ki a különböző típusú hulladékok újrahasznosítására. Összeadtuk tudásunkat, egymást tanítottuk, így közkinccsé lett az információ, a tudás, amelyet eddig csak egy bizonyos közegben ismertek. És nem utolsósorban a technikák továbbfejlődtek, hiszen a résztvevő alkotók sokszínűsége, egyéni látásmódja, kreativitása sajátosan vitte tovább az egyes módszereket, sokszor még azok kitalálóját is meglepve.

Mindegyikük itthon, vagy más európai országokban elszigetelten, egyéni alkotóként, vagy egy csapat tagjaként azon dolgozik, hogy megértessék velünk, van alternatívája annak a magatartásnak, amit fogyasztó társadalmunk életmódja sugall a hulladéktermelésről. Igenis nem minden szemét, amit használhatatlanként eldobunk, nem mindig van szükség új tárgyak vásárlására, hiszen sokszor az eldobott, elhasznált alapanyagokból születhet még értékes, használható, egyéni mű.

Így például műanyag hulladékokból és kartondobozokból lampionok készültek, ez a legújabb technikája annak a fiatal belga művésznek, Perrinek, aki „hulladékos pályáját" Lisszabonban kezdte a városi gyerekekkel alkotva. Egy magyar iparművész, Zita segítségével használt papírból jegyzetfüzeket készítettünk, elcsodálkozva azon, milyen egyéni, érdekes könyvecskék születnek a kidobásra szánt irodai hulladékból. Egy portugál alkotó pár, Margarida és André vezényletével tetra pack dobozokból pénztárca, tál, kádkilépő, kalap, sapka készült, bizonyítva ennek a borzasztóan és pazarlóan környezetkárosító anyagnak sokszínű felhasználhatóságát. Alkottunk bábokat PET palackból, kartonból és más hulladékokból, tévés- és hűtős dobozból irattartót, a galíciai Föld Barátai szervezettől érkezett Judit által vezetett délelőtt során. A magyar Retextil, pontosabban Reni bébi műhelyében használt ruhákból mindenre felhasználható, csomózható és hurkolható zsinórokat sodortunk, majd a türelmesebbek ezeket tovább alakították pld. táskának. Talán a legnagyobb sikert a Recycing Missiontól érekzett Dani által megtanított bicikligumikból készített övek, övtáskák alkották, ezzel a technikával néhány óra alatt menő cuccokat gyártottunk magunknak a szemétből. A bicikli gumik belsője sem maradt a kukában: Vikivel ördögbotot és meteort is készítettünk, engem személy szerint az lepett meg legjobban, hogy a kapolcsi fesztiválon ácsingózott spéci ördögbotomat húsz perc alatt elkészítettem, köszi, Viki! Végül mi, Ági, Zsófi és Kriszta, a pécsi Zöld-Hidas lányok ékszereket készítettünk PET palackokból, joghurtos poharak tetejéből, négercsókos dobozból, volt, aki tíz pár fülbevalóval gazdagabban távozott Cserkútról.

Az alkotó szenvedélytől átfűtött egy hét jó hangulatban telt, a program sikerének leginkább az tudható be, hogy távozóban mindenki úgy érezte, sokat tud majd az itt tanultakból hasznosítani otthoni munkájában. Még egyszer szeretném megköszönni Bia és Szakács Évi rengeteg segítségét, valamint a cserkútiak kedvességét és türelmét hozzánk!

Berecz Ági