Partnereket keres az Élelmiszerbank
Az élelmiszerpazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszerhulladék.
A kérdés ma már nem az, hogy a cégek dobnak-e ki élelmiszert, hanem az, hajlandóak-e ezt kis erőfeszítéssel megmenteni és rászorulóknak eljuttatni.
Számos hazai élelmiszerlánc vállalkozásnak ez már napi rutin – ez is bizonyítja, hogy az eddig kidobott élelmiszer megmentése és rászorulókhoz való eljuttatása lehetséges, sőt, könnyű, teljesen legális – és a résztvevő cégeknek is – nagy örömöt adó gyakorlat.
Hogyan működik ez?
Keresünk olyan cégeket, kereskedőket, gyártókat, forgalmazókat, akik szívesen látnák, ha a működésük során keletkező élelmiszerfelesleg nem konténerben, hanem a szervezetek által ellátott nehéz sorsú emberek asztalán kötne ki.
Fontosnak tarjuk hangsúlyozni, hogy nem adományt kérünk, hanem rendszeres és folyamatos együttműködést ajánlunk, amely során mindkét fél a másik megsegítésével maga is jól jár.
Az élelmiszerfelesleg emberi fogyasztásra még alkalmas (tehát nem járt le a szavatossága), de valamilyen okból eladhatatlan (pl: színhibás, közeli lejáratú stb.) árut jelent. Ez az élelmiszerrel foglalkozó cégeknek teherré válik, hiszen elszállításáról vagy megsemmisítéséről gondoskodni kell, viszont ezek felajánlásával a rászorulók, akik amúgy nem jutnának rendszeresen élelmiszerhez, segítséget kapnak a mindennapi életükben.
Az élelmiszermentés kiterjesztését segíti az Élelmiszerbank új projektje, amelyben 8 város összesen több mint 70 karitatív szervezete vesz részt. E szervezeteket készítette fel az Élelmiszerbank a feleslegek megmentésére. A projektről bővebben itt olvashat:
A projektben résztvevő városok, ahol együttműködő élelmiszerlánc cégeket (termelőket, gyártókat, boltokat, kereskedőket, pékségeket, piacokat stb.) keresünk:
•Békéscsaba,
•Debrecen,
•Miskolc,
•Nyíregyháza,
•Pécs,
•Szeged,
•Szolnok és
•Budapest
Ezekben a városban keressük azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön.
Ha Ön is élelmiszeres cégnél dolgozik és szívesen csatlakozik a projekthez, szívesen segítené helyi közösségének, lakóhelyének rászorulóit, keressen minket:
Schwikker Zsófia: 30 842 6225, [email protected]
Ha ismeretségi körében van ilyen cég, kérjük hívja fel az illetékesek figyelmét projektünkre!
Köszönjük!
forrás: