Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

P E T Í C I Ó

  • 2004. február 04.
  • humusz
Az alábbi szöveget csütörtökön 14 órakor fogjuk átadni Csillag István Gazdasági és Közlekedési Miniszternek a minisztérium épülete előtt (Bp. V. ker. Honvéd u. 11-13.)
Csillag István Gazdasági és Közlekedési Miniszter részére

Tisztelt Miniszter Úr!

A termékdíj törvény 1995-ös bevezetése óta, a többszöri módosítás ellenére, most eloször lenne alkalmas a kívánt cél elérése: a kibocsátott hulladékok csökkentésére. A környezetvédelmi tárca tervezete ? néhány fogyatékossága ellenére ? jó alapja lehet egy környezetvédelmi szempontból elfogadható hulladékgazdálkodásnak. Tudomásunk szerint a tervezetnek legnagyobb ellenzoje az Ön által vezetett minisztérium, ezért fordulunk Önhöz.

1. Üdvözöljük az italcsomagolások termékdíjának a darabszám alapú kivetését, de több ponton javasoljuk a bevezetendo szabályozás pontosítását: a darabszám alapú termékdíj számítást ki kell terjeszteni a gyümölcs- és zöldséglevekre is. A csomagolás fogalmát egyébként ki kellene terjeszteni a vendéglátásban és a mozgó utcai árusításban használt egyszerhasználatos tálcákra, tányérokra, poharakra és evoeszközökre is.

2. Nem értünk egyet viszont a termékdíj mentességi feltételeivel és bevezetésének tervezett ütemezésével: elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kiegészíto termékdíjat csak az újrahasználati arány elmaradt részére kelljen megfizetni! Türelmi idonek csak a bevezetés évét (2004) tartjuk elfogadhatónak, 2005-tol már ágazati szinten, kötelezo jelleggel lenne szükséges eloírni a teljesítendo százalékokat!

3. Értetlenül állunk az elott, hogy a kötelezo kezelési arányt meghaladó kibocsátásra 20%-os termékdíj fizetési kötelezettséget eloíró szabályt fellazítják! Ez a szabályozás tavaly született, az elozo környezetvédelmi miniszter érdeme, súlyos hiba és komoly visszalépés lenne eltörölni!

4. Ugyanígy hiba lenne, ha a hasznosítást koordináló szervezetek részére 2005-re eloírt 20%-os lakossági szelektív gyujtési arányt 12%-ra csökkentenék, mert a lakossági gyujtés nélkül nem teljesítheto a vállalt újrahasznosítási arány.

5. Követeljük, hogy dolgozzák ki és mihamarabb vezessék be a forgalomban lévo csomagolóanyagok kötelezo életútelemzését, és ennek eredményei alapján változtassák meg a termékdíjas és betétdíjas szabályozást! Ezzel elkerülheto lenne, hogy egyes lobbiszervezetek dilettáns vagy szándékosan megtéveszto ál-elemzésekkel befolyásolják a döntéshozókat.

6. Kérjük a termékdíjfizetésre kötelezett reklámkiadványok körének növelését! A tervezet (a hasznos felülethez képest) 45%-ban állapítja meg azt a reklámfelület arányt, amely alatt nem kell a termékdíjat megfizetni. Álláspontunk szerint ezt az arányt legalább 30%-ra kell csökkenteni.

7. Tiltakozunk a higítók és oldószerek termékdíjának megszüntetése ellen! A hígítók és oldószerek által okozott környezetvédelmi problémák kezelésére a jelenlegi rendszer valóban alkalmatlannak bizonyult, de a termékdíjat nem megszüntetni kellene, hanem kiszámításának módját és mentességi feltételeit megváltoztatni.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az eldobható csomagolások gyártásában és forgalmazásában érdekelt lobbi tíz éve sikerrel akadályozza a termékdíjas szabályozás környezetvédelmi szempontú reformjait illetve a ?betétdíjas rendelet? megalkotását (a ?szennyezo fizet elv? érvényre juttatását). Az utóbbi rendelet életbe léptetését a múltban már több szakminiszter is megígérte, de még jelen pillanatban sincs kodifikált tervezete! A rendelet hatályba léptetésével a Kormány jelezhetné, hogy végre hajlandó fellépni a környezet és a fogyasztók védelmében is.

Kérjük, támogassa a környezetvédelmi tárca törekvéseit, és álljon ellen a szuk ipari és a kereskedelmi csoport önzo és a környezeti szempontokat semmibe vevo lobbitevékenységének!

Budapest, 2004. február 5.

1. Bodrog Egyesület
2. Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület
3. Dorogi Környezetvédelmi Egyesület
4. Dráva Szövetség hulladékos munkacsoportja
5. E-misszió Egyesület
6. Energia Klub
7. Független Ökológiai Központ
8. Garaboncziás Egyesület
9. GATE Zöld Klub Egyesület
10. Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédo Kör
11. Hatvani Környezetvédo Egyesület
12. H u M u S z
13. Környezettudatos Társadalomért Alapítvány
14. Középkertért Egyesület
15. Levego Munkacsoport
16. Liget Muhely Alapítvány
17. Magyar Közlekedési Klub
18. Magyarország Természeti és Kulturális Öröksége Alapítvány
19. Nok a Környezetért és Egészségért Egyesület
20. Ökostúdió Alapítvány
21. ÖKOSZOLGÁLAT Alapítvány
22. Pannon Szövetség
23. REFLEX Környezetvédo Egyesület
24. SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
25. Tisza Klub
26. Tisztább Élelmiszerért Mozgalom
27. Védegylet
28. Zöld Akció Egyesület
29. Zöld Fiatalok
30. Zöld Forrás Egyesület
31. Zöld Háromszög Egyesület
32. Zöld Jövo Környezetvédelmi Egyesület
33. Gemenc Természetvédelmi-és Sportegyesület
34. Holocén Természetvédelmi Egyesület


György Lajos
Csillag Gábor
Simon Gergely
Kovács Orsolya
Szabó Kinga
Újszászi Györgyi
dr. Zsombok György
Mikulás Ildikó
Dr. N.Tóth Zsuzsa
Schill Gyula
Bellon Erika
Jacsó Gyula
Hayek Zsuzsanna
Polyhos Csaba
Petrók Ildikó
Hartmann Miklós
Kenderes Zoltán
Scheiring Gábor
Harmathy Zsuzsanna
Soós Rita
Ertl Márta
Sükösd Miklós
Fodor Réka
Tass Zoltánné
Kling Ferenc
Kajner Péter
Budavári Károly
Réti Gábor
Tóth Gábor
Trombitás András
Almássy Tamás
Domschitz Mátyás
Litresits Imre
Papp Tibor