Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ozone Zöld Díj a kisebb ökológiai lábnyomért

  • 2017. október 24.
  • Csilla
Október 14-én nyolcadik alkalommal adták át az OzoneTv Zöld-díjakat, ami a környezettudatosság elengedhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet. A természetvédelemmel foglalkozó műsorairól ismert csatorna öt kategóriában választotta ki a rekordmértékű pályázók közül a legkreatívabb ötleteket és innovációkat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

A magánszemélyek kategóriájában Tóth Andrea lett az első, aki a Háztartásom Hulladék Nélkül című blogján ad tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan lehet zöldebb, környezettudatosabb, és mindenekelőtt minimális hulladéktermelő háztartást vezetni. Andrea a blog mellett egy jelenleg 11.000 fős Facebook közösséget is kialakított a témában, annak érdekében, hogy minél több háztartás tudatosan figyeljen a háztartási hulladák mennyiségének minimalizálására.

Iskola, óvoda kategóriában a Tisza-parti Általános Iskola emelhette magasba a díjat, akik jótékonysági futást és kórházban lévő beteg gyerekeknek mesekönyv gyűjtést szerveznek, mellette pedig fűszerkert, gyakorlókert, mezítlábas ösvény és komposztáló létrehozásával szeretnék jobbá tenni a világot.

A PET Kupa nyerte a civil szervezetek kategóriáját, amely úttörő megoldásaival szórakoztató és csapatépítő kalanddá varázsolja a szemétszedést. A projekt felderíti a legnagyobb PET palack lerakóhelyeket a Tisza mentén, és az így gyűjtött szemétből versenyzésre alkalmas hajókat készítenek. Az elmúlt 5 évben már 47 hulladékhajót építettek. Aktivitásuk 180 súlyosan szennyezett terület felderítését, 18 tonna szennyező anyag eltávolítását és 27 szennyezett terület megtisztítását eredményezte.

A kkv kategóriában két nyertest is hirdettek: a Water&Soil Kft. innovációjának segítségével akár 50%-kal csökkenthető a szükséges öntözővíz mennyisége, ami egy vízben oldódó anyagnak köszönhető. A második nyertes, a Seed bonbon, akik papírhulladék újrahasznosításával alkotnak színes édességet imitáló, virágmagot tartalmazó papírformákat, azaz magbonbonokat.

A nagyvállalatoknál a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. és a Nissan Sales CEE Kft. állhatott a pódium tetejére. Előbbi a Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiért, melyek célja, hogy megismertessék és elfogadtassák a társadalommal a hulladékok korszerű szelektív gyűjtését. Az újrahasznosított tárgyak mellett interaktív tanórákkal növelik a környezettudatosságot a lakosságban. A Nissan egy olyan egyedi energiatárolási rendszer kidolgozásáért részesült elismerésben, amely lehetővé teszi, hogy az emberek saját maguk újrahasznosítsák a Nissan LEAF-jük akkumulátorát.

Ozone Zöld Díj

 

A teljes lista:

 

Nagyvállalat kategória:

1. helyezett: Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. és Nissan Sales CEE Kft.

2. helyezett:”VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.

3. helyezett: Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

 

Civil szervezet kategória:

1. helyezett: PET kalózok (Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület)

2. helyezett: Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület és Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN)

3. helyezett: Muzsikál az Erdő Alapítvány

 

Iskola, óvoda kategória:

1. helyezett: Tisza-parti Általános Iskola

2. helyezett: Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri telephely

3. helyezett: Lakiteleki Iskola és Észak-Kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda Telephely

 

KKV kategória:

1. helyezett: Water & Soil Kft. és Seed bonbon

2. helyezett: Katica Tanya Élményközpont

3. helyezett: Öntözés.hu Kft.

 

Magánszemély kategória:

1. helyezett: Tóth Andrea

2. helyezett: Lenner Ádám

3. helyezett: Kocsis Dóra és Német Edvárd

Különdíj: Dr. Erdős László

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu/2017/10/19/ozone-zold-dij-a-kisebb-okologiai-l...