Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ott a Pont!

  • 2005. május 08.
  • humusz
A Zöld Pont védjegy magyar tulajdonosa, az ÖkoPannon kht. és a Zöld Minisztérium közös kampányba kezdenek, hogy szelektív hulladékgyûjtés ügyében tájékoztassák a lakosságot. Köszönjük, de mi már próbáltunk tájékozódni.....
Az EU előírja, hogy 2005-ben csomagolási hulladékunk 50%-át hasznosítsuk.
Az EU által megadott kötelezettségeket teljesíteni kell, különben nagyon kínos. Leginkább az országnak, az éppen aktuális kormánynak.
 
A csomagolós cégek érdeke az, hogy ne nagyon frissüljenek a hulladékainkat nyilvántartó évtizedes adatok. Makacsul ragaszkodnak a 800.000 tonna / év megtermelt csomagolási hulladék mennyiséghez. Ha ez az adat frissülne (tehát bevallanák a több csomagolási hulladékot a cégek), akkor többet kellene visszagyűjteniük belőle, mert többnek több az 50%-a.....

Az államnak sem igazán érdeke leleplezni, hogy több a csomagolási hulladékunk, mert akkor nehezebben (leginkább nem) tudnánk megfelelni az EU előírásoknak, kötelezettségeknek.
A csomagolási hulladékok hasznosítását koordináló szervezetek megalakulása óta nyilvánvaló ez az egymásra utaltság. Példátlannak látjuk, hogy megalakulásuk óta még csak ellenőrzését sem kaptak. Nem vizsgálta senki, hogy TÉNYLEGESEN milyen csomagolási hulladék mennyiségek keletkeznek és hol végzik a hulladékként visszagyűjtött csomagolóanyagok. Az pedig végképp tabu, hogy mi történik a konténerek mélyen az országot kelet felé elhagyó hulladékainkkal! (Frei Tamás figyelmébe...)
 
Az állam olyan szinten hagyta magára a boltok kínálatát (ezzel összefüggésben a környezet állapotát) erősen befolyásoló óriási csomagolós és kereskedő cégeket tömörítő csomagolási hulladék hasznosítást koordináló kht-t, hogy - noha lehetősége lett volna - mégcsak kirakati bábut sem ültetett egyik hulladékhasznosítást koordináló kht tanácsadó testületébe sem, hogy az állam érdekeit képviselje.
Ugyan civilek ülnek az ÖkoPannon (és más hasznosítást koordináló kht. ) tanácsadó testületében, de teljes mértékben magatehetetlenül a gyártói, kereskedői oldallal szemben. Véleményünket meghallgatják és nem adnak rá. Miért is tennék, hiszen jelentős kisebbségben vagyunk mind számban, mind érdekérvényesítésben, mind kommunikációs lehetőségekben. Nem igazán tudunk mit kezdeni.
Csak egy példát említsek: a műanyaghulladékot. Az ÖkoPannon kht. állítása és grafikonjai szerint begyűjti díjfizető tagjai által termelt műanyag csomagolási hulladékok felét és kiadja egy műanyaghasznosítást koordináló kht-nek a hasznosítás nemes feladatát. Nem szokatlan, hogy egy vállalkozás alvállalkozóval szerződik, itt a hasznosítást koordináló közhasznú társaság al-közhasznú társasággal. Csak az a baj, hogy míg az ÖkoPannon-nak van civil kontrollja (névleg és csekélynél is kisebb lehetőségekkel), addig pl. a műanyaghasznosítást koordináló kht-nak nincs.
Már az is siralom, hogy a hulladék keletkezése és a tényleges hasznosítás közé egyre több szint épül be. Minden szinten modern, milliós fenntartási költségű irodákkal és marketing ill. kommunikációs büdzsével, látványos grafikonos beszámolókkal. 

Az sem tartható sokáig, hogy az EU és a magyar jogszabályok a környezet számára kedvező, üdvös megoldásként kezelik a kérészéletű csomagolóanyagok hulladékának többezer kilométerre történő szállítását is, ha az hasznosítási céllal történik.... Lelki szemeim előtt látom a Sanghaj kikötőjében türelmetlenségükben és a nagy tolongásban egymás lábát taposó ferdeszemű embertársainkat, ahogy fáradtan kémlelik a horizontot. Micsoda örömujjongásban törhetnek ki, mikor végre megjelenik a magyar műanyagflakonok összletét szállító Green Hungary teherhajó! Gondolom, hogy egyből ízekre szedik máanyaghulladékunkat és polárpulcsikat kötnek belőle. Ezt pedig különösen jól lehet ezt illusztrálni egy óvodásoknak szóló képeskönyvben! A kommunikációs büdzsébe simán belefér, idén több mint 100 millió van rá....
 
* = Ez szerintünk azért is példátlan, mert egyrészt az országot kötelezi az EU a hasznosításra, másrészt aki belép a kht-ba, az a termékdíjfizetést kerüli el vele.

- Tömöri -