Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt+1 tipp a hulladékmentes utazáshoz

  • 2022. július 13.
  • Jakab János

Idén is eljött a nyaralások időszaka, és mint minden nyáron, most is sokan indulnak nyári szabadságolásra, kikapcsolódásra. Így hát nem árt, ha kicsit áttekintjük utazásaink alatt mivel tudjuk csökkenteni a környezeti terhelést. Következő felsorolásból, ha már néhány pontot betartasz akkor sokat tehetsz a hulladékmentes környezetért. Lássuk is mik ezek a pontok.

Legyünk tudatosabbak!

Sokan vannak, akik az otthonukban különösen odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek, de ezt sokkal nehezebb kivitelezni, ha eljövünk otthonról. Ám egyáltalán nem lehetetlen egy kis odafigyeléssel utazásaink során is tudatosnak lenni.

 

Újrafelhasználható vizes palack

Amennyiben lehetséges, vigyünk magunkkal utunkra saját kulacsot, amit újra és újra megtölthetünk, így nem kell megvennünk a műanyag flakonos vizeket, üdítőket. Ha olyan helyre megyünk, ahol a csapvíz nem jó minőségű, használhatunk vízszűrős kulacsot.

 

Csomagolj ételt az útra

Sok helyen az étel megfizethetetlenül drága, ráadásul még mindig sok a műanyag, ami kidobásra kerül. Ha olyan útra megyünk, hogy van rá mód, inkább csomagoljunk magunknak ételt újrafelhasználható edényekbe vagy textilzsákocskákba, így nem termelünk hulladékot. Evőeszközt is vihetünk magunkkal.

 

Újrafelhasználható felszerelés

Igyekezzünk olyan holmikat becsomagolni, amik nem csak egy útra alkalmasak. Ne dőljünk be a szórólapok csábításának, vásároljunk tartós felszerelést, amit újra és újra felhasználhatunk, és nem kell egy alkalom után kidobni.

 

Többfunkciós dolgok

Szerencsés az útifelszerelést úgy összerakni, hogy többfunkciós dolgok is kerüljenek a csomagba. Egy kendő például nagyon sokféle dologgá alakítható, a párnától a takarón és a maszkon át a divatos kiegészítőkig. A zsebkendő szükségtelenné teszi kéztörlőket és szalvétákat, mert mindkettő helyett használható.

 

Piperecikkekből is minimálisan

A piperecikkekre is pont ugyanaz érvényes, mint a felszerelésre – próbáljunk egy dolgot több mindenre használni, és kevesebb dologgal utazni. A sampon jó lehet fürdeni, a szőlőzsír hidratálónak, a szódabikarbóna gyomorégésre, száraz samponnak és még fogmosásra is. Használhatunk újratölthető, utazó méretű samponpalackot, így nem kell eldobnunk, ha kiürült.

 

Cikk és kép forrása: sokszinuvidek.24.hu