Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óriásporszívóval küzdenek a műanyag hulladék ellen

  • 2020. október 12.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Belga mérnökök megalkottak egy óriásporszívót, amellyel több millió darab, kézzel nem begyűjthető műanyagszemetet akarnak eltávolítani egy környezetvédelmi területről Antwerpen térségében.

A holland kikötővárosnál elterülő szikes, mocsaras Galgeschoor természetvédelmi területen éveken át felgyülemlett a Scheldt folyó menti városokból és ipari üzemekből származó szemét. A kikötői hatóságok tavaly versenyt hirdettek a veszélyeztetett madárfajok által lakott térség szennyezésmentesítésére.

A győztes a Nul-o-Plastic nevű hatalmas porszívó lett, amelyet a Jan De Nul Group tengeri infrastruktúra vállalat környezetvédelmi részlegének mérnökei készítettek el. A gép gumikerekei nem sérti fel a talajt és szívórendszerét is úgy tervezték, hogy ne tegyen kárt a növényekben.

Mintegy 7,5 tonna műanyagdarabkát akarnak eltávolítani vele a térségből.

A szerkezet első tesztelését még ebben a hónapban befejezik.

Európában jelenleg a műanyaghulladéknak csak kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra. A szennyezés csökkentésére az Európai Unió új szabályokat tervez azzal a céllal, hogy az összes csomagolóanyagot újrahasznosítsák, első lépésként 2021-től mindenhol betiltják az egyszerhasználatos műanyag evőeszközöket és szívószálakat.

(A műanyagok újrahasznosítása, szelektív összegyűjtése a jelenlegi rendszerben nehezen elkerülhető, ám lényegében csak tűzoltás, az ideális megoldás a megelőzés: a legjobb hulladék az, ami nem is jön létre! -a Szerk.)

 

Közvetlen forrás: origo.hu