Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Októberben több helyszínen is lesz szemétszedési akció

  • 2020. szeptember 28.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A TeSzedd! elnevezésű program a járványügyi helyzetre való tekintettel idén tavasszal elmaradt. A szemétszedés aktualitása és fontossága azonban vitathatatlan, ezért ennek ellenére több helyszínen is szemétszedési napot szerveznek a helyi önkormányzatok, civil szervezetek.

A tervezett programokat és a saját településedre, vagy megyédre keresve is megtalálod sárga színnel jelölve, ezen a térképen! A piros szín a bejelentéseket, a kék szín pedig a bejelentett és már megtisztított területeket jelöli.

Az eddig (2020.09.28-ig) a honlapon feltüntetett szemétszedő akciók (a gyűjtemény még bővülhet, sőt, te magad is létrehozhatsz egyet!):

2020. október 1-ei kezdéssel:

Budapest - Cigicsikkszedő verseny

2020. október 3.:

Farmos - szemétszedés a Krizsan területén

Budapest, 7. kerület - közterületek megtisztítása

2020. október 9.:

Debrecen - illegális hulladéklerakó felszámolása a Debrecen-hajdúböszörményi Natura 2000 védett tölgyesekben 

Rába - Ikervár mellől indul a folyótisztítás

2020. október 17.:

Mogyoród - az önkormányzat által szervezett szemétszedés: patak, Szentjakab, Berektető, Kukukk-hegy (a résztvevők létszámától függően)

A kezdés időpontja és a szervezők kontaktja a dátumra kattintva az eseménynaptár felületén található!

A Hulladékvadász csapata és a JÖN Alapítvány évek óta sokat tesz a szemétkérdés megoldásáért. 

Ha most inkább nem mennél szemetet szedni, akkor is tehetsz valamit! A hulladekvadasz.hu oldalon a "Bejelentek" gombra kattintva, és a 2016 óta elérhető Hulladékvadász Applikáción keresztül bejelentheted, ha illegális hulladéklerakót, vagy extrán szemetes közterületet találsz. Az applikáció elérhető Androidos és Apple (iPhone, iPad) verzióban is. Az App felhasználóinak többsége elégedett, de akinek nem sikerült feltöltenie a fotót, inkább ne adja fel, hanem próbálkozzon a honlapon!

A szervezet jó kapcsolatot ápol az önkormányzatokkal, és a szemétlerakat megtisztításán kívül több illegális szemetelőt is elkaptak már, a probléma forrását szüntetve meg. 

A bejelentések oldalon - vagy a térképen - megnézheted, hogy jelentették-e már a helyszínt: https://hulladekvadasz.hu/bejelentesek/ Így egy lerakó egyszer kerül fel a térképre, és könnyebb nyomonkövetni, hogy sikerült-e már felszámolni.

A már eldobott szemét megszűntetése mellett természetesen a saját hulladéktermelésed radikális csökkentése is nagyban hozzájárul a javuláshoz. Ebben segítségedre lehetnek a hulladékmentes életmódhoz kötődő termékek és pár remek könyv, amely segít elindulni a hulladékmentesség felé!

Tegyünk együtt az ország szemétmentesítéséért!

Forrás: zoldbolt.hu