Oktatás és szemléletformálás nélkül a körforgásos gazdálkodás működésképtelen

  • 2024. július 06.
  • kovacseszter

Egy e-mail átlagos karbonlábnyoma 0,3 gramm körül alakul. De miért fontos ez? Hiába költöztetjük az életünket az online térbe, ha ezt nem követi egy tudatos szemléletformálás, csak folytatódik a környezetpusztítás újabb eszközökkel. Ezért hisz a szemléletformálásban és az oktatásban Simon Anita, az ALTEO Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese.

 Nem elég ugyanis eldönteni és szabályozói szinten kihirdetni, hogy mostantól kevesebb hagyományos energiahordozót fogunk használni, vagy 2030-ig a hulladékok mintegy 60 százalékát újra kell hasznosítani. A körforgásos logika csak akkor lehet működőképes, ha az emberek hisznek benne, és elsajátítják a rendszer alapvető szabályait. És bár sokunknak természetes a szelektív hulladékgyűjtés, de az üvegek szelektálása már kevésbé, ahogy az sem evidens, hogy mi legyen a konyhai hulladékkal ott, ahol még nincs megoldva az elszállítás vagy nincs a kertben komposztáló.

Arról nem is beszélve, hogy a képződött hulladékoknak kevesebb mint egy tizede köthető a háztartásokhoz, tehát egyáltalán nem elég a fogyasztók meggyőzése a felelős gondolkodásra. A cégeket is motiválni kell arra, hogy beszálljanak egy tudatosabb és fenntarthatóbb működésbe, itt pedig egyáltalán nem számít rossz ösztönzőnek sem a pénz, sem a törvényi szabályozás.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el.

Forrás: qubit.hu