Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyílt levél a multinacionális fejlesztési bankoknak: állítsák le a hulladékégetés finanszírozását!

  • 2018. november 05.
  • Csilla

Alulírott nemzeti, regionális és nemzetközi civil szervezetek, továbbá országok alulról szerveződő és közösségi csoportja, aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a multilaterális fejlesztési bankok (MDB) támogatják a hulladékégetőket, beleértve az úgynevezett energetikai hasznosító műveket is. Fenntartjuk véleményünket, hogy a hulladékégetők technológiájuktól függetlenül részei annak a megbukott rendszernek, amely rossz vágányra tereli a bolygónkat és a társadalmunkat.

Címzettek:

Mr. Akinwumi Adesina, President, African Development Bank
Mr. Takehiko Nakao, President, Asian Development Bank
Mr. Liqun Jin, President, Asian Infrastructure Investment Bank
Sir Suma Chakrabarti, President, European Bank for Reconstruction and Development
Mr. Werner Hoyer, President, European Investment Bank
Mr. Luis Alberto Moreno, President, Inter-American Development Bank
Mr. James P. Scriven, Chief Executive Officer, Inter-American Investment Corporation
Dr. Bandar M. H. Hajjar, President, Islamic Development Bank
Mr. K. V. Kamath, President, New Development Bank
Mr. Jim Yong Kim, President, World Bank

Ezek a létesítmények:

Veszélyeztetik az embereket és a környezetet

A hulladékégetés veszélyezteti az emberek egészségét és jólétét, nehezíti a megélhetésüket, és ártalmas a környezetre. Az égetők mérgező hamut és salak anyagokat termelnek, mérgező vegyi anyagokat – dioxinokat, furánokat és higanyt -  juttatnak a környezetbe.

Klímaváltozást idéznek elő

Az égetők jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki. A szemét égetés nem megújuló energia, és eltereli a beruházások irányultságát a valós megújuló energia forrásokon alapuló megldásokról. A szemét nem megújuló forrásokból keletkezik, és a műanyagok kőolajból készülnek.

Károsítják a helyi és nemzeti gazdaságainkat

A hulladé égetés a legdrágább hulladékkezelési- és villamosáram fejlesztési módszer. Megakadályozza a nulla hulladék megoldások bevezetését, amelyek munkahelyeket teremtenek és élénkitik a helyi gazdasagokat.

Akadályozzák a fenntartható erőforrás-gazdálkodást

Az égetés állandósítja a fenntarthatatlan  "fogd, csináld, dobd el" lineáris gazdasági modellt, amely magával vonzza a hulladéktermelést, és a természeti erőforrások folytonos kiaknázását.

 

Hisszük, hogy:

– a hulladékégetők támogatása ellentétes a fejlesztési bankok deklarált célkitűzéseivel.
– a hulladékégetők nem "fenntarthatóak, elérhetőek, rugalmasak", nem is testesítenek meg olyan "minőségi infrastrukturát", amelyet a fejlődő országokban számításba kellene venni, és
–  a hulladék elégetése eltávolít minket a Fenntartható Fejlesztési Célok megvalósításától és a párizsi klíma egyezmény célkitűzéseitől.


Követeljük, hogy ne finanszírozzanak közpénzből ilyen létesítményeket a Globális Dél városaiban.

A Globális Dél közösségei és helyi önkormányzatai küzdenek, hogy javítsák a  természeti erőforrás gazdálkodásukat, megbírkózzanak a városok növekvő szennyezettségével, és a klíma változás hatásaival.

Számos város és közösség bebizonyította, hogy megvalósítható az átállás a Nulla Hulladék rendszerekre, és ezáltal sikeresen szétválasztható a gazdasági növekedés, illetve a túlzott energia felhasználás, fogyasztás és hulladéktermelés. Erőfeszítéseiket és eredményeiket azonban veszélyezteti a finanszírozás hiánya, valamint azok az elpazarolt beruházások, amelyek romboló infrastrukturát építenek és tartanak fenn, például hulladékégetőket.

Szilárdan hisszük, hogy a fejlesztési bankok a Nulla Hulladék irányába kell, hogy elmozduljanak. Ezáltal a környezet és közegészség védelmét szolgálják, és stabil gazdaság kialakításához segítik hozzá a közösségeket és városokat, munkahelyeket és megélhetési forrásokat teremtenek, és csökkentik a klíma változás kártékony hatásait.

 

Felszóllítjuk az alábbi pénzintézeteket:
African Development Bank,
Asian Development Bank,
Asian Infrastructure Investment Bank,
European Bank for Reconstruction and Development,
European Investment Bank, Inter-American Development Bank,
Inter-American Investment Corporation,
Islamic Development Bank,
New Development Bank and World Bank,
valamint az ENSZ és a fejlett országok kormányait, hogy:

Állítsák le a hulladékégetők, beleértve az ún. "hulladékból energiát" (waste-to-energy) égetőművek agresszív népszerűsítését, és építsék le a beruházások finanszírozását,  a támogatott országokban. Állítsák le a hulladékégetés megújuló energiaként való népszerűsítését.

Rangsorolják legelőre azokat a hulladék- és erőforrás-gazdálkodási megközelítéseket a hulladékkezelés rangsorában, amelyek a hulladék probléma eredendő okát kezelik – elsősorban a csökkentés, az újrafelhasználás és az újratervezés révén. Ne hagyjanak többé jóvá hulladékégető beruházási projekteket. Ne támogassák a hulladékégetést további közleményekben és publikációkban sem.

Finanszírozzák a támogatott országok fenntartható, ésszerű és méltányos nulla hulladékos megoldásait, amelyek hatékony választ adnak sajátos körülményeikre és szükségleteikre, serkentik a helyi gazdaságot és a megélhetést, valamint tekintettel vannak és bevonják a nem hivatalos hulladék szektort.

Az aláírók teljes listája itt olvasható: http://www.no-burn.org/open-letter-to-multinational-development-banks-st...

 

Fordította: Bentamra Csaba
Forrás: http://www.no-burn.org/open-letter-to-multinational-development-banks-st...