Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nomád ökobusz és hostel

  • 2016. december 28.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

oko busz

Valeria Cook és Tim Boffe világjárók egy régi iskolabuszt újítottak fel, amely így családjuk környezetbarát mobil otthonaként, illetve ezzel párhuztamosan szerény hostelként funkcionál kalandvágyóknak. A csaknem 12 méter hosszú átalakított busz jelenleg Európát járja a háromfős családdal a fedélzeten, és útközben még utasokat is felvesz. 

oko busz 2

A kalandkedvelő család becslései szerint 32 ezer dollár alatti költséggel járt a busz mozgó otthonná alakítása. Az átalakítás fókuszában környezetbarát technológiák álltak, így kapott a busz például vegyszermentes Doschawol szigetelést, amely nem csak a melegségért és otthonosságért felelős, de szabályozza a nedvességet is, ami hajlamos felgyűlni, hidegebb és forróbb desztinációk közötti utazáskor.

oko busz 3

A család elektromoság-igényét a jármű tetejére szerelt napelemek elégítik ki, de zuhanyzó, komposzt wc és fatüzelésű kályha is akad. A család igyekszik 100%-ban karbon-neutrálisan utazni, a mégis fennmaradó kibocsátást pedig a Carbon Fund non-profit alap támogatásával próbálják ellensúlyozni.

Jelenleg, a hat emeletes ággyal felszerelt busz Tirolban jár, és napi 61 dollárért bárki megszállhat rajta. Ezért az összegért ágynemű, törölköző és házikészítésű, bio reggeli és vacsora is jár. Sőt, használhatják a pár biciklijeit, sífelszerelését vagy snowboardjait is.