Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Noé vonata"

  • 2019. április 16.
  • PKata

A zöld mobilitás szinonimája, a világ leghosszabb mozgó műalkotása és egyben klímanagykövete a katowicei klímacsúcs után indult figyelemfelkeltő útjára, s néhány európai nagyváros bejárása után Brüsszelből hamarosan Rómába indul.

 

A közlekedési hálózatunk egyre szűkösebbé válik – nem csak Ausztriában, de egész Európában napról napra egyre jobban telítődnek az utak. 2030-ig az árufuvarok volumene várhatóan 30%-kal növekszik majd. Egy különösen vészjósló tény: a komplett árufuvarozás 75%-át közúton bonyolítják, ami jelenleg a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás harmadáért felelős. Mindez nem túl bíztató kilátást jelent környezetünk, az éghajlat és mindannyiunk számára, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt a növekedést a közútról a vasútra tereljük át. (Forrás: Rail Cargo Hungary)

A közúton történő árufuvarozási forgalom ijesztő növekedésének elkerülése érdekében az Európai Unió egyik célkitűzése, hogy a vasút jelenléte erősödjön  az árufuvarozási piacon, részesedése 2030-ig 18%-ról 30%-ra emelkedjen. A tehergépkocsik által végzett közúti fuvarozás során Európában 21-szer több széndioxid jut a környezetbe, mint a vasúti árufuvarozás esetében. A mobilitás tudatos szervezésével a túlterheltségi probléma elkerülhető lenne.

 

 

A közlekedés átalakítása a leghatásosabb és egyben leggyorsabb módja annak, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátást. Ennek érdekében három vezető európai vasúti árufuvarozó vállalat életre hívta a Rail Freight Forward kezdeményezést, amely célja az árufuvarozás fenntartható aspektusainak bemutatása. A lengyelországi Katowicében megrendezett COP24 világklímakonferencián kezdetét vette egy figyelemfelkeltő akció. A környezetvédelem és Noé bárkájának ősi története által inspirálva elindult egy klíma-nagykövet vonat, a Noah’s Train, hogy a fenntartható és környezettudatos árufuvarozás szimbólumaként járja be Európát. Eddig januárban időzött Bécsben, február végén Berlinbe indult, utána Párizsban is megfordult és március végétől Brüsszelben teljesíti kampányfeladatát. A nevezett állomáshelyeken mindenhol street art művészek dekorálják az újólag hozzákapcsolt vasúti áruszállító vagonokat és konténereket, így minden állomásról hosszabban és hosszabban gördül ki a feltűnő szerelvény. Oldalán a képek az élővilág egyedeivel és szimbólumaival figyelmeztetik az embereket a megőrzendő környezet szépségére és fontosságára.

 

Forrás: https://www.zipmagazin.hu