Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

New York állam is betiltja az egyszerhasználatos műanyag zacskókat

  • 2019. május 10.
  • Enikő
Hawaii és Kalifornia után New York a harmadik olyan amerikai állam, amely betiltja az egyszer használatos nejlonszatyrokrat.

 

Hawaii és Kalifornia után New York a harmadik olyan amerikai állam, amely betiltja az egyszer használatos nejlonszatyrokrat. A 19,54 millió fős keleti parti államban évente 23 millió zacskót használnak el, egy lakosra így közel 1200 szatyor jut, ezeknek több mint fele aztán a szemétlerakókban vagy a természetes folyóvizekben végzi, írja az IFLScience.

 

Az új törvénykezéstől azt várják, hogy a fogyasztók átállnak a szövet vagy zsákvászon táskák használatára, bár egyelőre még a papírzacskók is elérhetőek maradnak. Az egyes megyék saját hatáskörben dönthetik el, hogy a papírzacskókra kivetnek-e egy öt centes, extra környezetvédelmi díjat, amit aztán visszaforgatnak a közösség javára: például ennek az összegnek a 40 százalékát arra költenék, hogy az alacsony jövedelmű embereknek vásároljanak belőle újrahazsnálható szatyrokat. A maradék hatvan százalékot környezetvédelemre költenék.

 

"A szövetségi szintű intézkedések, vagy vezetés hiánya miatt itt az ideje, hogy New York állam saját kezébe vegye a döntést, és csökkentse az egyszer használatos szatyrok felhasználását, és a szemétbe kerülő műanyag mennyiségét a minimumra csökkentse."

 

Az amerikai államok közül Kalifornia volt az első, mely betiltotta a műanyag szatyrokat, még 2014-ben. Ezt követte a Hawaii-szigetek döntése. Világszerte 32 ország tiltotta be a műanyag szatyrok használatát, az Európai Unió tagországai pedig 2021-ig kaptak haladékot a zacskók betiltására.

 

forrás: https://hu.euronews.com/2019/05/06/new-york-allam-is-betiltja-az-egyszerhasznalatos-muanyag-zacskokat