Nemzetközi összefogás az óceánok tisztaságáért

  • 2021. április 13.
  • Viktor
Szerző: 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) összefogott a Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel (IMO) és 30 országgal, hogy együttesen küzdjenek a tengeri hulladék problémája ellen és az óceánok tisztaságáért. A GloLitter Partnerség projekt a FAO felügyelete alatt valósul meg a norvég kormány támogatásából.

Humusz 1%

A GloLitter összefogás segít az érintett országoknak felismerni a lehetőségeket a tengeri hulladékok csökkentésére, beleértve a tengeri szállítás és halászat generálta műanyag hulladékot. A projekt célja ezért ezen iparágakban a műanyagok használatának csökkentése és az újrahasznosítás mértékének növelése a sérülékeny tengeri ökoszisztéma és az ott élők létbiztonságának megóvásáért, a 14-es számú Fenntartható Fejlődési Céllal összhangban, amely a tengerek védelmét és fenntartható használatát irányozza elő.

„A műanyag hulladék pusztító hatással bír a tengeri élővilágra és a mi egészségünkre,” – mondta Manuel Barange, a FAO halászatért és akvakultúráért felelős igazgatója.

José Matheickal, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet partnerségekért felelős igazgatója üdvözölte a kezdeményezést. „A tengeri hulladék büntetés az óceánok és a bolygó számára.”

A partnerségbe öt kontinensről csatlakoztak országok.

 

Kézzelfogható globális összefogás

A GloLitter projekt ajánlásokat, oktatási anyagokat és stratégia-javaslatokat biztosít a részt vevő országoknak. A közeljövőben a FAO és az IMO szakértői továbbképzéseket és szakmai segítséget adnak, továbbá a partnerek közötti kommunikációt is segítik.

Az összefogás támogatja a már meglévő FAO eszközök, mint az halászhálók jelölésére vonatkozó önkéntes ajánlások, és a globális fantomhalászat elleni kezdeményezés alkalmazását.

A kikötői hulladék-befogadó berendezések elérhetősége és megfelelősége, és azok beágyazottsága a nemzeti hulladékkezelési rendszerekbe szintén fontos terület lesz, ahol a partnerországok számíthatnak a segítségre. A GloLitter új megoldásokkal is kísérletezik, mint a nők által vezetett halászathoz kapcsolódó szerzevezetek bevonása a műanyagszemét újrahasznosításába és csökkentésére a halászatban, halfeldolgázsban és értékesítésben.

Emellett a köz- és magánszféra együttműködését is elősegítve támogatják a költséghatékony megoldások kifejlesztését a tengeri műanyaghulladék problémájának megoldására szintén a műanyaghasználat csökkentése és az újrahasznosítás mértékének növelése révén.

Forrás: dontwasteit.hu