Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Némi odafigyeléssel jelentősen növelhető a háztartási gépek élettartama

  • 2022. október 26.
  • kovacseszter

Egy jó minőségű, megfelelően kiválasztott háztartási készülék hosszú évekig teheti könnyebbé a mindennapjainkat, különösen, ha odafigyelünk néhány dologra, amivel nemcsak az eszközök élettartamát hosszabbíthatjuk meg, de akár jelentős költségektől is megkímélhetjük magunkat. Mindehhez elég lehet havi néhány perc ráfordítás, a tudatos eszközhasználattal pedig hozzájárulhatunk az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentéséhez is.  ­Az LG szakértői a vállalat októberi, az e-hulladék megfelelő kezelésének fontosságát kiemelő kampánya keretében árulnak el néhány hasznos karbantartási tippet, hogy a lehető legtovább használhassuk otthon készülékeinket.

Mosógép

A szervizesek tapasztalatai szerint sokan elmulasztják a készülékük rendszeres karbantartását. Egyrészt az öblítő és a mosószer rárakódik a belső alkatrészekre és a dobra, ezek a lerakódások pedig a ruhákra kerülve idővel foltokat is hagyhatnak. Legalább ekkora problémát jelentenek a gumi ajtótömítésen és a mosószer-adagolóban megjelenő penészlerakódások, amelyek akár komoly egészségügyi gondot is okozhatnak.

Rendszeresen (kb. 10 – 15 alkalom után) futtassuk le az ún. dobtisztítás programot, mely magas hőfokon megtisztítja a mosógép dobját a lerakódásoktól. A mosószeradagolót időnként vegyük ki és mossuk át, a ciklusok végeztével pedig egy puha ronggyal töröljük át az ajtó tömítő gumigyűrűt és hagyjuk nyitva a gép ajtaját a dohosodás megelőzésére. Fontos a mosógép szűrőjének rendszeres tisztítása is.

Mosogatógép

Egy elhanyagolt mosogatógép szintén bosszús helyzeteket teremthet már rövidtávon. Ennek egyik jele, hogy idővel ásványi anyagok és élelmiszermaradékok halmozódnak fel a gép belsejében, ami rontja a tisztítás hatékonyságát.

Időnként futtassunk le egy programot a drogériákban kapható mosogatógép tisztító folyadékkal. Szenteljünk figyelmet a kivehető szűrőknek is: ezeket időnként tegyük folyó víz alá, hiszen a tiszta alkatrészeken keresztül sokkal hatékonyabban távozik a szürkevíz. Ne felejtsük el rendszeresen ellenőrizni azt sem, hogy a vízlágyító só tartálya megfelelően fel legyen töltve, hiszen a túl kemény víz következtében foltok maradhatnak az edényeken. Nagyjából kétévente érdemes ellenőrizni a tömítéseket a vízvezeték csatlakozónál, hogy megbizonyosodjunk róla, nem szivárog a víz.

Hűtőgép

A háztartási nagygépek között a hűtőszekrényre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hiszen ezt a berendezést használjuk a legtöbbet. Sokan úgy gondolják, hogy elég néha áttörölni a rekeszeket és a polcokat, ezzel le is tudták a kötelező tennivalót. Ezzel szemben a készülék optimális élettartamának elérése szempontjából elengedhetetlen nem csak belül, de kívül is ránézni néha a készülékre.

A hűtőt eleve nem szabad többek közt sem sugárzó hőforrásnak, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, a faltól tartsunk legalább 5 cm távolságot, illetve ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, legalább félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket évente kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást.

Amikor elérkezik a csere ideje

Természetesen egy hosszú élettartamú, jól karbantartott eszköz esetében is elérkezik előbb-utóbb a csere ideje, akár nem megfelelő működésről, akár egyszerűen arról van szó, hogy egy modernebb, például energiatakarékosabb készüléket választanánk. Mindkét esetben fontos, hogy használt készülékünk sorsáról felelősségteljesen gondoskodjunk, hogy az ne kerüljön szabálytalanul vagy feleslegesen a szemét közé.

Az LG Magyarország októberi kampányában az elektronikai hulladék megfelelő kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Sokan nincsenek ugyanis tisztában azzal, hogy új termék online vásárlásakor ­- a hatályos jogszabályoknak megfelelően – a házhozszállítás során ingyenesen kérhetik azonos kategóriájú használt elektronikai eszközük elszállítását. Az LG Webáruház október 3-31. között most egy 10%-os kedvezménykuponnal jutalmazza azokat, akik új termék vásárlásakor visszaküldik használt elektronikai berendezésüket, így biztosítva, hogy az jó kezekbe kerül. Ráadásul akkor sem kell aggódniuk, ha jó eszközt terméket cserélnek újabbra, az októberben megfelelő állapotban visszaküldött termékeket ugyanis az LG felújítja, a szükséges szervizelés és alkatrészcserék elvégzése után pedig jótékony célra ajánlja fel. A termékek így teljes élettartamuk alatt használatban maradnak, hozzájárulva ezzel a fenntartható eszközhasználathoz.

Forrás: dontwasteit.hu