Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem megfelelő a hulladékok kezelése több európai tagállamban

  • 2021. november 15.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Bizottság felszólítja Bulgáriát, Horvátországot, Görögországot, Romániát és Szlovákiát a hulladéklerakókról szóló irányelv (1999/31/EK irányelv) és a hulladékokról szóló keretirányelv (2008/98/EK irányelv) helyes alkalmazására.

A hulladéklerakókról szóló irányelv az emberi egészségre, a vízre, a talajra és a levegőre káros hatások megelőzését célzó hulladéklerakási szabályokat ír elő. Az irányelv értelmében a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk annak biztosítására, hogy csak megfelelően kezelt hulladék kerüljön hulladéklerakóba. Az európai zöld megállapodás és a szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv uniós ambíciói között szerepel a teljes szennyezőanyag-mentesség, ami népegészségügyi, környezetvédelmi és klímasemlegességi szempontból is kívánatos cél.

2014. október 15-i ítéletében az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a hulladéklerakás előtt a hulladékot olyan kezelésnek kell alávetni, amely a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásokat. A bírósági ítélet nyomán a Bizottság 2015-ben megkezdte a kezeletlen, nem veszélyes települési szilárd hulladék hulladéklerakókban való elhelyezésének kivizsgálását a tagállamokban.

Bulgáriában a vizsgálat minden felkeresett helyszínen hiányosságokat tárt fel. 52 hulladéklerakóban a hulladékot nem kezelik megfelelően, azaz a hulladékáramok megfelelő szétválasztása és a szerves hulladék stabilizálása nem történik meg. A vegyes települési hulladék és a biohulladék esetében egyaránt nincs elegendő, a lerakóban való elhelyezés előtti hulladékkezelést végző létesítmény.

Horvátországban a vizsgálat öt megyében öt, nem veszélyes hulladékot fogadó hulladéklerakót elemzett. Valamennyi felkeresett helyszínen megállapította, hogy hiányosságok állnak fent, és a települési hulladékot kezelés nélkül helyezik el a lerakókban. A vizsgálatba bevont hulladéklerakók nem rendelkeznek kellő infrastrukturális kapacitással, csakúgy, mint maguk a megyék, ahol ezek a hulladéklerakók találhatók.

Görögország esetében a vizsgálat feltárta, hogy az országban nincs elegendő hulladékkezelő létesítmény, hogy az üveg, a fémek és a biológiailag lebontható hulladék esetében nem kielégítő az elkülönített gyűjtés, és hogy a szerves hulladék nagy része előzetes stabilizálás nélkül kerül a hulladéklerakókba.

Románia esetében valamennyi felkeresett helyszínen hiányosságokra derült fény, és a hulladék döntő része kezelés nélkül kerül a lerakókba. A vizsgálatba bevont hulladéklerakók nem rendelkeznek kellő infrastrukturális kapacitással, ahogy azok a megyék sem, ahol ezek a hulladéklerakók találhatók. Emellett Romániában a Bizottság egy másik vizsgálat keretében megállapította azt is, hogy a bukaresti hulladéklerakók nem felelnek meg az uniós jogszabályi követelményeknek, mivel nem rendelkeznek a hulladékokról szóló keretirányelvnek, illetve a hulladéklerakókról szóló irányelvnek megfelelő engedéllyel.

Szlovákiában valamennyi felkeresett helyszínen hiányosságokra derült fény. A hulladékot 111 szlovák hulladéklerakóban megfelelő kezelés nélkül helyezik el, mivel nincs elegendő létesítmény ahhoz, hogy biztosítsák a különböző hulladékfrakciók szétválasztását és a szerves hulladék stabilizálását. Szlovákia továbbá nem pontosan ültette át az előkezelési kötelezettséget nemzeti jogszabályaiba, és nem rendelkezik elegendő hulladékkezelő kapacitással.

A Bizottság mindezek alapján felszólító levelet küld az érintett tagállamoknak, melyeknek két hónapjuk van arra, hogy válaszoljanak és orvosolják a Bizottság által feltárt hiányosságokat. Ennek elmaradása esetén a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

forrás: dontwasteit