Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nejlonzacskó 150$-ért

  • 2015. szeptember 21.
  • sklania

El tudja képzelni életét nejlonzacskók nélkül? Mielőtt rávágná, hogy igen, mert bevásárolni tartósabb szövetből készült táskákkal is lehet, gondoljon arra, hogy nejlonzacskót használ a szemetesben, a mélyhűtőben, az uzsonnatáskában és még számtalan más helyen. Ha Ruandában élne, ezt nem tehetné. TILOS A NEJLONZACSKÓ!

Ruanda nem elégszik meg ennyivel. Azt tervezik, hogy a műanyag további formáit is tiltani fogják. Idővel egyáltalán nem lehet semmilyen műanyag tárgyat használni az országban, ők lennének az első műanyagmentes ország. Ezt alkotmányukból vezették le, amelyben az szerepel, hogy minden polgárnak joga van a tiszta és egészséges környezethez. Úgy tűnik, ezt ott komolyan gondolják.
A Guardian tudósítója szerint messziről látni a különbséget a szomszédos országokhoz képest. A nejlonzacskók hiánya ugyanis tisztává teszi a környezetet. Nincsenek az utcán szálló vagy fákra akadó szatyrok, útmenti szemeteszsákok.
Ruandában annyira komolyan gondolják a tiltást, hogy 150 dollárnyi bírságot kell fizetni annak, aki nejlonszatyorral sétál az utcán. (Különösen nagy összegnek tűnik, miután a napi bér még a kiemelt szektorokban is $ 2,50 - $ 8,30 között van - wikipedia 2014-es adat). Bolttulajdosonoknál még szigorúbb a büntetés; akinél ilyen zacskókat találnak raktáron 6-12 hónapig tartó börtönt kockáztat.

forrás: index.hu