Ne vásárolj semmit karácsonyra! De ha mégis vettél, megmutatjuk, hogyan csomagold be zölden

  • 2023. december 19.
  • kovacseszter

A karácsony ugyan a szeretet ünnepe, amikor úgy érezhetjük magunkat, mintha cukorsziruppal öntötték volna le az egész világot, édes illatok szállnak a légben, csillog és villog a mindenség – de nehéz lenne letagadni, hogy egyben minden bizonnyal a legkörnyezetszennyezőbb ünnep is.

Itt nemcsak arra kell gondolni, hogy a feleslegesen megvásárolt ajándékok előállításához mennyi erőforrást pazaroltak el, és ezáltal mennyi szén-dioxid került a légkörbe, hanem arra is, hogy mindezeket irgalmatlan mennyiségű csomagolópapírba csomagoljuk, és műanyagból készült díszszalagokkal kötjük át. Becslések szerint

az ünnepek idején az amerikaiak 1 millió tonnával több szemetet dobnak ki egy hét alatt, mint máskor, de Magyarországon is évente több ezer tonna csomagolási hulladék keletkezhet.

Szerencsére van megoldás a felesleges túlfogyasztásra és a csomagolásra is. Bár ebben a cikkben alapvetően a környezetbarát csomagolási technikákkal fogunk foglalkozni, de már az elején érintjük az első témát is azzal az alaptétellel, hogy nyilvánvalóan az a leginkább környezetbarát megoldás, ha mi is csatlakozunk a „Ne vásárolj semmit karácsonykor!” mozgalomhoz, amelynek tagjai nem tárgyakat vesznek a szeretteiknek, hanem élményeket – amiket nem is kell becsomagolni.

Ilyen lehet például egy színház- vagy koncertjegy, gyerekeknek egy szabadulószobás program, amit online vásárolunk meg, és szintén online tudjuk elküldeni a QR-kódos belépőket. Ha mégis ragaszkodunk ahhoz, hogy ezekből kézbe adható ajándék legyen, a belépőket újrapapírra nyomtassuk ki, és ilyen borítékba tegyük bele. (Természetesen nem minden élmény jó zöldmegoldás, ha tandemugrásra fizetné be szeretteit vagy egy karibi nyaralásra, akkor már inkább vásároljon helyette tárgyakat.)

Ha mégis feltétlenül tárgyakat szeretnénk ajándékozni, érdemes szem előtt tartani néhány klímabarát szabályt:

A teljes cikk a telex.hu-n érhető el.