Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Multi szövetség a műanyaghulladék ellen

  • 2019. január 25.
  • PKata

Gigacégek fogtak össze a bolygót elárasztó műanyagszemét ellen. A nemzetközi nagyvállalatok pénzt is adnak a projektre: az általuk frissen létrehozott szövetség, a Alliance to End Plastic Waste (AEPW) 1 milliárd dolláros befektetéssel indul, ezt az összeget a következő öt évben további 1,5 milliárd dollárral tervezik emelni. A cégek között van a Chevron, a Dow, az ExxonMobil, a Procter & Gamble (P&G), a Shell, a BASF, a DSM, a Mitsubishi Chemical Holdings, a Suez, a Total és a Veolia. 

 

 

A szövetség tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy a Földön jelenleg meglévő szemétállományt fenntarthatóan kezelik (?) és új technológiákat keresnek a feldolgozásukra, különös tekintettel az óceánok védelmére. A szövetség létrejöttét egy élő online sajtótájékoztatóan jelentették be, ahol az alapító cégek képviselői is megszólaltak. A résztvevők elmondták, nem reális felvetés,  hogy teljesen eltűnjön a műanyag a Földről, de a kezelésében és a  feldolgozásában tudatosabbnak kell lennünk. Elhangzott, hogy az egyik  legaggasztóbb jelenség az óceánok műanyagszeméttel történő elárasztása. A  vizekben landoló szemét többsége a szárazföldről kerül oda, ezt a  szervezet szerint mindenképp meg kell állítani. Az index cikke szerint a  szövetség globális megoldást keres az  egyébként is globális problémára, de megemlítették, hogy a szemét döntő  része Dél-Ázsiában keletkezik, ezért az első időkben fókuszáltan  foglalkoznak majd ezzel a térséggel.

Az Alliance to End Plastic Waste négy fő pilléren indítja el a munkát:  infrastruktúra, innováció, oktatás és az érintett területek megtisztítása. „Mindenki egyetért azzal, hogy a műanyaghulladék nem való az óceánba vagy bárhova a természetbe. Ez egy komplex és komoly globális kihívás, amely gyors cselekvést és erős vezetést igényel. Ez az új szövetség az eddigi legkomolyabb erőfeszítés az ügyben ”- mondta David Taylor, a Procter & Gamble elnök-vezérigazgatója és az AEPW elnöke. „Arra buzdítok minden nagyválallatot, hogy csatlakozzon hozzánk” - tette hozzá.

Az alábbi öt lépéssel kezdik a munkát:

--  Integrált hulladékkezelési rendszerek tervezése, kezdve a nagyvárosokkal.

--  Hulladékkezelő startupok támogatása.

--  Közös, világszintű adatbázis létrehozása, ahol a futó projekteket és megoldásokat meg lehet találni.

--  Kormányközi együttműködések.

--  Az óceánok megújításának támogatása, helyi fejlesztések kezdeményezése.

 

A műanyagszemét 90,5 %-át nem hasznosították soha újra

Egy új kutatás szerint 2015-ig 6,3 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezett, amelynek – kerekítve – 9 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát égették el, és 79 százalékát helyezték el szemétlerakókban vagy hever valahol a természetben. Már bőven a nagy év végi listák idejét éljük, és a mániából a britek KSH-ja, az RSS, vagyis a Royal Statistical Society (Királyi Statisztikai Társaság) sem akar kimaradni, ezért a lista tavalyi bevezetése után idén is közzétették az év statisztikáit. A társaság vezető tagjai és korábbi, lovaggá ütött statisztikusok mellett a BBC és a Guardian szerkesztői is részt vettek az Az Év Statisztikájának járó díj megszavazásában. A díj egy számnak, egy százalékaránynak vagy egy összegnek szól. Az idei győztes: 90,5 százalék.

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2019/01/19/multi-szovetseg-a-muanyaghulladek-ellen