Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyagszemétből készült termékekkel és húsmentes húsgolyóval jön az IKEA

  • 2019. június 12.
  • PKata

Jövő évtől dob piacra az IKEA egy új, a Földközi-tengerből kinyert műanyaghulladékból készült kollekciót és a növényi alapú, alternatív húsgolyóit – közölte a cég.

Emellett 2020-ra minden szőnyegben, ágytakaróban, illetve bútorszövetben felhasznált poliészter anyag újrahasznosított poliészterből származik majd. A MUSSELBLOMMA kollekció részben az óceánok felé tartó műanyag újrahasznosításával készül, első lépésként a Földközi-tengerből kinyert műanyagokat hasznosítja az IKEA.

Az óceánok felé tartó műanyag olyan hulladék, melyet természetes élővizek, folyók, tavak és tengerek, 50 kilométeres körzetében találnak. Amennyiben ezeket nem gyűjtik össze, a nyílt óceánban végzik útjukat, ahol jelenleg több mint 86 millió tonna található belőlük.

A kollekció Spanyolországban és Olaszországban 2019-ben vezeti be az IKEA áruházaiban, a magyar bevezetésről később dönt a vállalat. Egy másik új kollekció, a FÖRÄNDRING rizsszalmából készül, ezeket a termékeket az indiai rizstermesztés melléktermékéből, a rizs szárából készítik. Az általános gyakorlat szerint a rizs szárát a betakarítás után elégetik, a svéd lakberendezési cég azonban most hasznosítani fogja. A kollekció egyes piacokon már idén ősszel kapható lesz, a magyar bevezetésről azonban ennél is később dönt csak az IKEA. A cég kijön emellett egy olyan kollekcióval is, amely a napenergiát hasznosítja majd: a SAMMANLÄNKAD kollekció darabjai olyan otthon használatos lámpák lesznek, amelyek napelemmel működnek majd. A terméket egyelőre tesztelik, a magyar bevezetésről még itt sem döntöttek.

A növényi alapú hot dog után az IKEA a húsgolyónak is kifejlesztette a vegán változatát, mely teljes mértékben növényi eredetű, alapanyaga a krumpli és a sárgaborsó, ízében és textúrájában azonban a közlemény szerint teljesen megegyezik a hagyományos húsgolyóéval. A terméket egyelőre tesztelik, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.

A cég azt is közölte, hogy csatlakozik az Éghajlat és Tiszta Levegő Koalícióhoz (Climate and Clean Air Coalition) a növényi maradványégetés és a levegőszennyezés visszaszorítását célzó megoldások továbbfejlesztése érdekében, és azt is vállalták, hogy 2020-ra minden szőnyegben, ágytakaróban, illetve bútorszövetben felhasznált poliészter anyag újrahasznosított poliészterből származik majd.

 

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag