Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyagrészecskék már bennünk lapulnak, és bármikor megbetegíthetnek

  • 2019. február 05.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az apró műanyagrészecskék nemcsak a tengereket fertőzik meg, hanem az ivóvízbe, azzal pedig az emberi testbe, sőt a véráramba is bekerülnek. 

Az 5 milliméter átmérőnél kisebb részecskék szabad szemmel nem láthatók, viszont az emberi testben, a véráramban már többször kimutatták a jelenlétét – írja a Bild der Frau alapján a Sokszínű Vidék.

Már a táplálkozási láncba is bekerültek az apró műanyagrészecskék - írta Dr. Claus-Hermann Brückendorf osztrák kutató a tanulmányában. Kollégáival nyolc különböző korú, más-más kontinensről származó embert vizsgáltak meg, mindegyikük testében kimutathatóak voltak a mikroszkopikus műanyagok függetlenül attól, hogy hol éltek és mennyi idősek voltak. Ez alapján pedig feltételezhető, hogy mindannyiunk testében vannak ilyen részecskék.

Az emberi testben talált műanyag mikrorészecskék legtöbbször polipropilén, és polietilén-tereftalát, vagyis PET. Ez utóbbi anyag található a műanyag flakonokban, a csomagolásokban is. A bejutott idegen anyagra a szervezet gyulladással reagálhat, de lehet, hogy túlzott érzékenységet vagy allergiás reakciókat vált ki a folyamat. A műanyag egy része kiválasztódik a szervezetből, de a másik a bélrendszerben marad. A fő probléma az, hogy a műanyaghoz egyéb kemikáliák vagy ellenálló baktériumok tapadnak, amelyek előtt a műanyag utat nyit a testbe. 

Az állatorvostanban pedig már bizonyított tény, hogy a mikroszkopikus méretű műanyagot elnyeli a bélrendszer. Ez annyit jelent, hogy a részecskék bejutnak a véráramba, a nyirokvezetékekbe és a májba, korlátozzák a tápanyagfelvételt, ami által megváltozik a bélrendszer mikroflórája és baktérium-összetétele. A következmény allergia és olyan autoimmun betegségek kialakulása.

A probiotikus terápiák segíthetnek a bélflórának, de a legjobb védekezés a műanyag elhagyása lenne.

Ne igyunk műanyagból, használjunk üveget, és lehetőleg minél kevesebb műanyagba csomagolt terméket vásároljunk, inkább a piacon vegyünk friss élelmiszert.

 

forrás: nepszava.hu