Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyaggal szennyezett ivóvizet iszunk világszerte!

  • 2017. szeptember 06.
  • PKata

A műanyag mikroszálak átlagos darabszáma egy 0,5 literes amerikai vízmintában 4,8 ; míg európaiban 1,9, de a palackozott vizek is szennyezettek.

Világszerte egyre több országban találnak mikroműanyagokat (5 mm-nél kisebb műanyag darabok) a csapvízben is, amelyek egészségünkre gyakorolt hatását egyelőre nem ismerjük kellően, ezért sürgős kutatásokba fogtak a tudósok. Az Orb Media több mint egy tucat nemzet vízmintáit vizsgálta meg, amelynek eredményét megosztották a The Guardiannal. Összességében a minták több, mint 83%-ban találtak műanyag mikroszálas szennyeződést.

muanyagszennyezes

A legmagasabb szennyezettséget az amerikai csapvizekben találták (94%-uk tartalmazott műanyag szálakat). Ezek a minták többek között a kongresszusi épületekből, a Környezetvédelmi Ügynökség székhelyéről, de a Trump-toronyból is származtak. Amerikát a műanyag szennyezettségi sorban Libanon és India ivóvize követi. Az európai nemzetek ivóvize a legkevésbé szennyezett, ám ez még így is azt jelenti, hogy a vizsgált minták 72%-ban találtak műanyag mikroszálakat. Magyarországon elsőként idén júliusban, a Tiszán végeztek mikroműanyag-vizsgálatot. A műanyag mikroszálak átlagos darabszáma egy 0,5 literes amerikai vízmintában 4,8 ; míg európaiban 1,9.

A mikroműanyagok ráadásul egyenesen vonzzák a szennyvízben található baktériumokat, Dr. Mahon szerint néhány vizsgálat ki is mutatta, hogy a mikroműanyagokon több ártalmas kórokozó található, mint a szennyvíztisztító telepeken. A mikroműanyagok egyik ismert jellemzője, hogy mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak és abszorbeálnak (= felszívnak). Egyes vadon élő állatokon végzett kutatások alapján ezek az anyagok az állatok testében szabadulnak fel. Richard Thompson, a Plymouth Egyetem professzora szerint a mérgező vegyi anyagok felszabadulása a bélben rendkívül gyorsan végbemehet, az ottani körülmények következtében. Kutatásai kimutatták, hogy az Egyesült Királyságban kifogott halak harmadának szervezete már tartalmaz mikroműanyagokat.

Egyelőre nem ismertes hogyan kerülnek mikroműanyagok a csapvízbe. Kézenfekvő forrás lehet a légkör, ahová a ruhákból és szőnyegekből kerülhetnek a műanyag mikroszálak a mindennapi használat és kopás következtében. Egy másik potenciális forrás a szárítógépekből származó mikroszálak – Amerikában, a legszennyezettebb térségben a háztartások 80%-ban van szárítógép, az azokból kiáramló levegő a szabadba kerül elvezetésre.

A 2015-ös párizsi kutatást végző Johnny Gasperi szerint a tavak és egyéb víztömegek szennyeződése légköri eredetű, saját megfigyeléseik szerint hatalmas mennyiségű műanyag mikroszál van jelen az atmoszférában (ergo azok a vízbázisok is érintettek lehetnek, amelyekből az ásványvizet nyerik, így nem tudod kikerülni a problémát a palackozott vizek fogyasztásával, sőt, akár még súlyosbíthatod is – a szerk.)

Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás alapján a légköri forrásokon felül egy-egy ruhamosás során akár 700.000 műanyag mikroszál is kikerülhet egyenesen a vízi környezetbe, továbbá az eső is tartalmazhat mikroműanyagokat, ami magyarázatot adhat arra, hogyan mutathattak ki az Indonéz háztartások kútvizében szennyeződést. Bejrútban a vízellátás természetes forrásokból származik, ennek ellenére a vizsgált minták 94%-ban találtak műanyag szennyezést.

A jelenlegi víztisztító rendszerek nem tudják kiszűrni az összes vízben megtalálható mikroműanyagot méretükből adódóan, hiszen például a mikroszálak átmérője csupán 10 mikron.

Mikroműanyag-mentes alternatívát azonban az ásványvizek fogyasztása sem biztosít, az Orb Media kutatásai megvizsgáltak néhány amerikai, kereskedelem kapható ásványvizet is, amelyek ugyanúgy szennyezettek voltak.

A teljes, fontos cikk a hulladekmentes.hu oldalon található