Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyagból keletkező üvegházhatású gázok emelkedése várható

  • 2018. október 15.
  • Csilla
A kőolajiparból – magába foglalva műanyag, műtrágya és gyógyszeripari cégeket - származó üvegházhatású gázok kibocsátásának hirtelen növekedése miatt az egyéb szektorok csökkentései mégsem fognak érződni az éghajlaton – derül ki egy pénteken megjelent riportból.

„Ha a következő éveket nézzük, messze a petrolkémiai ipar üzemanyag-kereslet növekedése a vezető globálisan, sokkal nagyobb, mint az autóké vagy a kamionoké, repülőké, hajóké” – nyilatkozta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség – akik a riportot kiadták - ügyvezető igazgatója.

A kőolajipar termékei a legnagyobb energiafogyasztók, és egyúttal a harmadik legnagyobb ipari üvegházhatású gázt kibocsátók. A riport szerint a közvetlen gázkibocsátás ezen szektorok által 2030-re 20, és 2050-re 30%-kal nőhet.

A riport szerint a műanyag az abszolút vezér, ami a petrolkémiai ipar növekvő ökológiai lábnyomát illeti. Világszinten durván 300 millió tonna műanyag termelődik évente.

A műanyag a modern élet elkerülhetetlen része lett az elmúlt 50-60 évben, és néhány környezetvédelmi csoport – különösen az óceánszennyezéssel foglalkozók – kampányokat kezdtek szervezni egyes műanyag termékek használatának csökkentése érdekében, így a műanyag szívószál, a bevásárló szatyor és a műanyag flakon ellen.

Míg könnyűnek tűnhet palackozott vízről újratölthető kulacsra váltani, egyéb műanyagok közel sem olyan könnyen helyettesíthetőek. Kórházakban pl. infúziók csepegtető fiólái, amik régen üvegből készültek, ma már műanyagból vannak, mivel olcsóbb és kevésbé törékeny.

A petrolkémiai anyagok szintén alapvető részét képezik a gyógyszeriparnak. A jósolt kőolajipari termékek növekedése a műtrágya megnövekedett használatát is okozza, a túlnépesedés okozta globális termelésnövekedésnek köszönhetően. Fejlődő országok, különösen a nagyon sűrűn lakottak, annak érdekében, hogy növeljék a jólétüket, nagy valószínűséggel növelni fogják a műtrágya-fogyasztásukat, ami javarészt földgázból készül.

A riport szerint 2030-ra előreláthatóan durván 7%-kal fog megnőni a petrolkémiai cégek földgáz iránti kereslete.

 

Írta: Kendra Pierre-Louis, New York Times Climate
Fordította: Papp Enikő