Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag csomagolóanyagok veszélyeire figyelmeztet a Nébih

  • 2022. július 12.
  • Jakab János

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? – teszi fel kérdéseit a Nébih Ételt csak okosan oldala.

A műanyagok csoportja nagyon sok műanyag altípust foglal magába, melyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír. Ezen kívül a műanyag alapanyagokhoz adható adalékanyagok száma is jelentős, melyek nagy mértékben befolyásolják a műanyag csomagolóanyagok tulajdonságait. Ennek megfelelően egyes termékek a mikrohullámú sütőbe tehetőek*, vagy akár fagyasztóba is rakhatjuk őket, míg más műanyagok ilyen hatásokra megolvadnak vagy töredezni kezdenek.

 

Tehát alapvetően figyelni kell, hogy az adott terméken milyen használati utasítások vannak elhelyezve és ezeket az utasításokat szükséges követni. Ezek alapján, ha a termékre az van írva, hogy napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó, akkor azt nem kizárólag a benne található élelmiszer, hanem az élelmiszer és a csomagolóanyag együttes védelme érdekében tüntették fel. Ha ilyen termék kerül hosszabb időn keresztül pl. sugárzó hő hatása alá (pl. napfény), bizony kioldódhatnak nem kívánatos vegyületek a csomagolóanyagból. Ezért nagyon fontos, hogy pl. nyári melegben a csomagtartóban felmelegedett ásványvizet, üdítőt inkább már ne fogyasszuk el, és az üzletek is figyeljenek arra, hogy az ilyen jellegű árut ne közvetlenül a kirakat üveg mögé helyezzék.

 

*Semmilyen esetben nem javasoljuk műanyag edények mikrózását, mert bár határérték alatt maradhat a káros anyagok kioldódása, csak a kerámia és üveg tálak/edények esetén teljen zéró a kioldódás! Szerk.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu

 

A műanyagok egészségügyi hatásairól itt írtunk bővebben: https://humusz.hu/hirek/mergezo-kapcsolatunk-muanyaggal/27693