Mit tegyünk a már nem használható gyógyszerekkel?

  • 2023. november 20.
  • kovacseszter

Gyakran előfordul, hogy megveszünk valamilyen gyógyszert, de szerencsére nem lesz szükségünk a teljes adagra, így egy darabig őrizgetjük, majd egy házi „leltár” után szembesülünk vele, hogy hónapokkal korábban lejárt a szavatossága. Mit tegyünk vele?

Ne dobjuk ki a lejárt gyógyszert!

A gyógyszerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek a természetbe kerülve szennyezhetik azt, árthatnak a növényeknek és állatoknak. Ezért soha ne dobjuk a háztartási hulladék közé a gyógyszereket.

Akkor mi a teendő?

Minden gyógyszertárban és gyógyszert forgalmazó egyéb helyen van gyógyszerhulladék-gyűjtő doboz, amibe bedobhatjuk a gyógyszereket. Innen zárt gyűjtődobozokat elszállítják, majd egy erre szakosodott cég a kijelölt égetőhelyeken megsemmisíti a gyógyszerhulladékot.

Minden gyógyszerhulladék bedobható, kivéve a tűz- és robbanásveszélyes készítményeket (pl. spray) és az injekciós tűket. Ezeket az orvosi rendelőkben, kórházakban, szakrendelőkben található veszélyesanyag-gyűjtőkben lehet elhelyezni, vagy ha ilyet nem találunk, kérjük a szakszemélyzet segítségét.

A lejárt vagy már nem szükséges kábítószernek minősülő készítményeket szintén ne a dobozokba dobjuk, hanem a gyógyszertári szakszemélyzetnek adjuk át, ezek visszagyűjtése és megsemmisítése a többi gyógyszertől elkülönítve, külön adminisztrálva történik.

Forrás: greenfo.hu