Milliókat érnek a giliszták – nem csak szakemberek, akár iskolás csoportok is pályázhatnak

  • 2023. május 08.
  • kovacseszter

Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos lakói, a földigiliszták nélkülözhetetlen munkájára, pótolhatatlan szerepükre. A Nova Agricultura díj aktuális mezőgazdasági és talajökológiai kihívásra irányítja rá a figyelmet, amivel az alapító, a Kwizda Agro Hungary elismeri és jutalmazza azokat, akik tevékenységükkel a kihívások megoldására és a társadalom edukációjára törekszenek.

Az idei pályázat összdíjazása több mint kétmillió forint, szakemberek és a téma iránt érdeklődők is indulhatnak a különböző kategóriákban, a pályamunkákat pedig neves zsűri bírálja el.

Földigiliszták nélkül drasztikusan megváltozna a növénytermesztés

Magyarország meghatározó növényvédőszer és műtrágya beszállítója, a Kwizda Agro Hungary által alapított Nova Agricultura díj célja, hogy felhívja a figyelmet talajélet fontosságára és elismerje azoknak a munkáját, akik ezzel a témával foglalkoznak.

 Az első, idei pályázat termőtalajaink igen fontos lakóira, a földigilisztákra irányítja rá a figyelmet.  Áldásos munkájuk következtében növekszik a talajok szerves anyag tartalma, javul a szerkezete, végsősoron növekszik a talajok termékenysége.

A felhívásra a földigiliszta-állomány megóvására, fejlesztésére irányuló szakmai anyaggal, tanulmánnyal, kutatással, oktatóanyaggal, vagy edukatív, akár multimédiás tartalommal is jelentkezhet bárki, aki elmúlt 14 éves. A szervezők Innovációs, Edukációs és Tegyünk együtt! kategóriákban várják a pályamunkákat. A legjobbnak ítélt munkák készítői összesen több mint kétmillió forint értékű ösztöndíjban részesülnek.

A talajon élünk, a talajból élünk

Az Innovációs kategóriában olyan pályázatokat várnak, amelyek technológiai újításokat, módszertani eszközöket, kutatási eredményeket mutatnak be, és a földigiliszták megóvására nyújtanak alternatívát akár elméleti, akár gyakorlati síkon.

 Az Edukációs kategória célja, hogy a benyújtott pályamunkák rávilágítsanak a hasznos talajlakók megóvásának fontosságára akár agrártudományi, akár ökológiai szempontból, feltárják az összefüggéseket az egyes talajdegradációs folyamatok és a földigiliszták pusztulása között, és diskurzust nyissanak a szakmai körök, a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődő termelők, valamint a környezetvédelem mellett elkötelezett kisközösségek között.

A Tegyünk együtt! kategóriában pedig olyan lelkes magánszemélyek, iskolás csoportok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a fenntartható mezőgazdaság és a talajvédelem iránt. Ebben a kategóriában a zsűri bármilyen multimédiás vagy írásos anyagot elbírál, amely ezzel az ökológiai kérdéskörrel foglalkozik.

A pályaműveket szakmai zsűri értékeli, amelynek elnöke dr. Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató, tagjai Horváth Balázs, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Szántóföldi Növények Osztályának vezetője, dr. Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, Megyeri Szabolcs, kertészmérnök és blogger, valamint dr. Czinege Erik, a Kwizda  növénytáplálási innováció nemzetközi vezetője.

A pályázatokat 2023. március 30. és június 30. között lehet benyújtani, a nyertesek 2023. szeptemberében, ünnepélyes keretek között vehetik át a díjakat.

A pályázat részleteiről és a pályamunkák követelményeiről a www.novaagricultura.hu  weboldalon tájékozódhatnak bővebben.

A Nova Agricultura díj alapítója bízik abban, hogy az elkészült pályamunkák segítenek ráirányítani a figyelmet a talajdegradációs folyamatok és a biodiverzitás csökkenésének égető problémájára, a földigiliszták szerepének hangsúlyozása pedig elősegíti a környezetvédelemhez kapcsolódó tudatosság növelését, valamint közvetíti a fenntartható gazdálkodás értékeit.

Forrás: greenfo