Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért ne igyunk többször ugyanabból a műanyag palackból?

  • 2019. augusztus 21.
  • Csilla
A legtöbb ember különösebb gondolkodás nélkül újratölti a (egyszer használatos) műanyag vizes palackját. Végül is mindent a folyadék pótlás és a környezetbarátság nevében! Hiszen semmi káros nem származhat egy egyszerű vizes palackból, nemde?

Tévedés! A műanyag vizes palack valójában több kárt okozhat a testének, mint hasznot - mondják a szakértők. Miért? A biszfenol A-nak (más néven BPA) köszönhetően, ami egy műanyagok előállításához használt vegyi anyag. Ez a káros vegyszer beszivároghat a vízbe, és felgyorsítja a veszélyes baktériumok növekedését a palack repedéseiben, amelyek egészségügyi következményei nagyon súlyosak. Ez az egyik oka annak, hogy a szívószál használatát is kerülni kell! 

Kent Athertonnal, a PuriBloc technológiai cég vezérigazgatójával beszéltünk a műanyagok újrafelhasználásának kockázatairól. "Sajnos sokan műanyag vizes palackokat vásárolnak, mert úgy gondolják, hogy egészséges választást hoznak. Pedig inkább az ellenkezője igaz" - mondta Atherton. "Még a BPA-mentes termékek sem biztonságosak, mivel a gyártók most más, széles körben kevésbé ismert ösztrogén hatású vegyi anyagokal helyettesítik, amelyek ugyanolyan veszélyt jelentenek az emberi egészségre." 

Ezek az ösztrogén vegyi anyagok káros hatással lehetnek az emberek hormonális egyensúlyára, ám a műanyag vizes palackok potenciális veszélyei ezzel nem állnak meg. A New Yorki Állami Egyetem (Fredonia) 259 műanyag vizes palackon végzett vizsgálatában a tudósok megállapították, hogy a vizsgált palackok 93% -ban valamilyen formában jelen volt a mikroszemcsés szennyeződés. Ezenkívül az egyszer használatos műanyag palackok többnyire polietilén-tereftalátból vagy PET-ből készülnek, amely biztonságosan használható, de nem használható újra. A vegyszerek a vízbe szivároghatnak ezekből a műanyagokból, ha felhevítik vagy megkarcolják őket. 

A bakteriális tényezőt is figyelembe kell venni. "A vizes palackok esetében az a lényeg, hogy az italos dobozokhoz hasonlóan érintkezésbe kerülnek a szánkkal és a kezünkkel, ahol sok baktérium található" - mondja Stephanie Liberatore professzor a The Science Teacher tudományos folyóiratban. "Kicsik a nyílásaik, ami megnehezíti a tisztításukat. Ez a nedves környezettel kombinálva a vizes palackokat a baktériumok szaporítóhelyévé változtathatja.

Az ártalmatlan folyadékbevitelt csak átgondoltan biztoshíthatjuk. Nem szabad többszöri alkalommal is innunk az eldobható palackokból. Újra kell hasznosítani őket egyszeri ivás után, vagy ami még jobb, fektess be egy BPA-mentes műanyag palackba, vagy használj üvegkulacsot vagy rozsdamentes acél palackot. Ez nem csak az egészségedre lesz jótékony hatással, hanem a környezetre is. Még egy nyomós ok, hogy ne igyunk többször ugyanabból a műanyag palackból: nem véletlen, hogy a vizes palackokat lejárati dátummal gyártják.

 

Forrás: https://uk.news.yahoo.com/why-never-refill-plastic-water-155600787.html?...
Fordította: Bentamra Csaba