Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miből gazdálkodtunk 2022-ben?

  • 2023. január 17.
  • Csilla

Sokan szoktátok kérdezni, hogy mégis miből tartja fenn magát egy környezetvédelmi szervezet manapság? Bár a közhasznúsági jelentéseinkben kötelesek vagyunk erről részletesen beszámolni, most kicsit közérthetőbben mutatjuk be, milyen bevételeink és fő kiadásaink voltak a 2022-es évben. 

Összességében azt mondhatjuk, sikeres volt a 2022-es év a Humusznál. A koronavírus járvány óta először voltak komolyabb számban rendezvények, programok, amiken megjelentünk. Nagyon hiányoltuk már a személyes kapcsolódásokat, együttműködéseket. Az év során a csapat (munkatársak és önkéntesek tekintetében) is tudott bővülni.

2022-ben a bevételeink összege kb. 26,5 millió forint volt.

A rendezvényekre azért is nagy szükségünk van, ugyanis a bevételeink 36%-át a különböző megrendelések adják ki. Ide tartoznak a céges programok, önkormányzati projektekben való részvétel és egyéb előadások, workshopok, de ide számítjuk pl. az újrapapír füzet megrendeléseket is.

LogIQka

Terézvárosban diákok játszanak a LogIQka nevű szabaduló játékunkkal

 

A második legnagyobb bevételt (29%) a különböző pályázati források adták. Ebből is kiemelkedik az Unicredit Alapítványától kapott támogatás (4,5 millió Ft), amit komposztos témájú pályázatok meghirdetésére, webinarok megtartására és óvodai, iskolai foglalkozások megtartására fordítottunk. A komposztálásról szólt a Fővárosi Környezetvédelmi Alaptól, valamint az Újbuda Önkormányzatától kapott támogatás is. Utóbbinak köszönhetően újult meg közösségi komposztpontunk is. Ezen kívül működésre kaptunk támogatást a Nemzeti Együttműködési Alaptól is, illetve a Plastic Free Heroes c. ERASMUS+ projektünk lezárása, utolsó kifizetése is 2022-ben történt meg. 

komposzt foglalkozás

Kertkaland foglalkozás az Unicredit Alapítvány támogatásából

 

komposztpont óvodásokkal

 Újbudai óvodások a megújult komposztpontnál

 

intézményi komposztálás foglalkozás

 Pedagógusoknak tartott előadás az intézményi komposztálásról, Fővárosi Környezetvédelmi Alap

 

Az utóbbi években egyre nagyobb bevételt jelentenek a vállalatoktól érkező adományok, tavaly 23%-ot tettek ki. A legnagyobb támogatást (4 millió Ft) az évek óta futó Ökohírnök programra kapjuk a Gammapolisz Nonprofit Kft-től, amely azóta kibővült egy komplex környezeti nevelési programmá, így 2022-ben 4 iskola nyert el támogatást környezetvédelmi programok megvalósítására, amit a Humusz pegadógus továbbképzéssel és mentorálással segít. A Mastercard keresett meg bennünket az Uniomedián keresztül, hogy szeretnék szervezetünket támogatni egy vállalatzöldítő kampány keretében, és amelyből 1 millió Ft adomány gyűlt össze. Állandó támogatónk a Magnet Bank is a Segítő Bankkártya Programon keresztül, idén 540 ezer Ft gyűlt össze. (Te is Magnetes vagy? Támogasd bankkártyás vásárlásaiddal a Humuszt!) Támogatónk volt még továbbá a Greenformatics Solutions Kft., a SPAR és a Zelga Universe. Utóbbi támogatást a CRKL karkötőkből befolyt összegből kapjuk.

Ökohírnök képzés

Ökohírnök képzés az egri Neumann János Gimnáziumban

   

A Mastercard kampányához készült videó

 

A magánszemélyektől érkező adományokból az SZJA1% emelkedik ki, amelyből 2022-ben 1.268.745 Ft gyűlt össze. Köszöjük ez úton is a támogatást! Bár jelenleg a magánszemély adományokból érkező bevételek eltörpülnek a többi mellett, mi nagyon hálásak vagyunk érte, hiszen komolyan gondoljuk: a sok kicsi sokra megy. Az adományok nem csak azt mutatják nekünk, hogy vannak lelkes követőink, hanem azt is, hogy sokan vagytok, akik aktívan tesztek is a környezetvédelemért és mellette megbecsülitek a munkánkat. A jelen társadalmi és gazdasági helyzetben könnyű kétségbe esni és hiábavalónak érezni a törekvéseinket, de nektek köszönhető, hogy továbbra is lelkesen és lelkiismeretesen dolgozunk a hulladékmentes jövőért. Arról nem is beszélve, hogy tavaly önkénteseink 480 órában segítették a szervezetet, aminek a pénzbeli értéke 600.000 Ft volt 2022-ben (de tudjuk, hogy sokkal többet ér!). Legyél te is adományozónk és/vagy önkéntesünk!

Végül, de nem utolsó sorban a VEKOP "Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek elhelyezkedéséhez" c. projekt keretében lehetőségünk volt rövid ideig 2 munkatársat is foglalkoztatni.

 

bevételek eloszlása 2022

A Humusz 2022. évi bevételeinek grafikonos ábrázolása

 

Állandó költségeink a munkatársak bére (kb. 14 millió Ft) és a rezsiköltségek, beleértve a ház bérleti díját (5,5 millió Ft).  

 

Reméljük, 2023-at is egy sikeres évnek tudhatjuk majd be, sok érdekes projekttel, programmal, együttműködéssel. Tervünk rengeteg van, a határt a forrás- és kapacitáshiány szokta szabni. Amennyiben szervezetként támogatnál minket, keress bennünket bátran elérhetőségeinken!

Köszönjük a 2022-es működésünkhöz, tevékenységünkhöz való hozzájárulásokat, és találkozzunk 2023-ban is!