Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi mindenben van műanyag?

  • 2019. április 02.
  • Csilla

Észre sem vesszük, de a műanyag már több dologban található, mint azt elsőre gondolnánk. Még egy 100%-ban pamutból készült ruha is tartalmazhat: a műanyag gombok valamiért nem kerülnek külön feltüntetésre. Nézzük sorjában végig, hol találkozhatunk műanyagokkal. #műanyagböjt

Ruházat

Kezdjük ezzel a témával, ha már így szóba jött a műanyag gombok kérdése. Azonban nem csak kiegészítőként jelenhetnek meg a műanyagok, hanem alapanyagként is. Tény és való, hogy a pamut előállítása is komoly környezetterheléssel jár, de tartósabb, és mégiscsak egy természetes anyagról beszélünk. Továbbá az utóbbi időben egyre több kutatás mutat rá arra a problémára, hogy bizony a műszálak a mosás során kikerülnek a ruha anyagából, és a szennyvizen keresztü akár be is juthatnak a természetes vizekbe (nem minden szennyvíztelep képes kiszűrni ezeket a mikro méretű szálakat).

Hogyan tudod felismerni? Ha a tapintásból nem jössz rá, akkor az összetevők listáját nézd meg. Leggyakoribb műszálak: poliészter (polyester), spandex/lycra/elasztán, polietilén, polipropilén, PVC (egyszer használatos védőruházatoknál, esőkabátoknál).

Hogyan tudom elkerülni? A fast fashion, azaz a folyamatosan változó divat szülöttei alapvetően ezek a ruhadarabok, gyorsan és olcsón előállíthatóak, rövid időre tervezik. Érdemes a hazai, jó minőségű ruhákat előnyben részesíteni, még ha többet is kell kiadni elsőre értük. Hosszú távon viszont behozzák árukat. A műszálas ruhákat ritkábban mossuk, ha lehet, inkább szellőztessük ki vagy mossuk kézzel.

műszálas ruha

 

Kozmetikumok

A mikroszemcsék kapcsán már előkerült a téma, de sosem árt ismételni. A különböző kozmetikai szerekben, főként tusfürdőkben és arcápolási szerekben, jelentek meg a műanyag gömböcskék, amiket a bőrradírozási hatás miatt tettek bele. A fogfehérítést ígérő fogkrémekben is megtalálhatóak. A mikroszemcsékkel ugyanaz a probléma, mint a műszálakkal: nagyon apró méretüknél fogva könnyen ki tudnak kerülni a természetbe, de nehezen távolíthatóak el.

Hogyan tudom felismerni? Általában a dörzsölő hatást nagyon szeretik reklámozni a terméken, ha átlátszó a tubus, akkor a kis szabályos gyöngyöcskéket is könnyedén felismerhetjük. Az összetevők között szereplő latin szavakból ezeket keressük: polyethylene, polypropylene, polystyrene.

Hogyan tudom elkerülni? Nem kell ilyen termékeket vásárolni, természetes dörzsi anyagokkal (pl. kávézacc, cukor, só) könnyen helyettesíthetőek, és még jobb hatásfokkal is működnek.

mikroszemcse 

 

Higiéniai termékek

Műanyagokkal szervezetünk intimebb szférákkal is érintkezik már a születésünk kezdetekor. Az eldobható pelenkák legalább 50%-ban műanyagot tartalmaznak: közvetlenül a baba popsija érintkezik egy nedvességelvezető polietilén réteggel, a nedvszívó mag általában nátrium-poliakrilát golyócskákból áll, ami felszívja a közvetlen környezetben található nedvességet (akár a baba bőréből is! ezért kell popsikrémeket használni), nedvességelzáró rétegként ismét egy polietilén fólia szolgál, végül pedig ott van a gumi, ragasztóanyagok stb. (Forrás). Amellett, hogy rengeteg hulladék keletkezik használatukkal (gyermekenként 5400 db 2,5 éves koráig), egészségügyi kockázatokkal is jár és hosszú távon drágább is, mint környezetbarát alternatívák használata. A mosható pelusokról bővebben a Zöldövezet oldalán olvashatsz.

A másik fontos téma, amiről beszélnünk kell, azok a menstruációs termékek. Élete során minden nő átlagosan 3000 napot, átszámítva 8,2 évet menstruál. Ez alatt az idő alatt átlagosan 12.000 betétet használ el, amely körülbelül 150 kg fejenként, vagy ha máshogy nézzük, pont elég arra, hogy megtöltsünk vele két minibuszt. Az átlagok alapján számítva minden menstruációs termék 90%-ban műanyagból áll. Ez azt jelenti, hogy egy csomag betét közel annyi műanyagot tartalmaz, mint négy műanyag szatyor. A műanyagok mellett a betétek továbbá BPA-t, ftalátokat és különböző petrolkémiai anyagokat is tartalmaznak, amelyek hormonháztartásra gyakorolt káros hatása bizonyított. Ezek kiváltására is vannak ma már környezetbarát alternatívák, amelyek szintén olcsóbbak hosszú távon, így a menstruációs szegénységre is megoldást jelenthetnek. A témáról bővebben.

intimhigiéniás termékek

 

Bútorok

Klasszikus fa bútorokkal ritkán találkozni manapság, általában nagyon magas árukról ismerhetőek föl. A legtöbb bútorlapban találhatóak ragasztóanyagok, illetve laminált rétegek, ezeket semmiképpen ne égessük el!

Hogyan tudom felismerni? Az ár kiváló szűrő, jó minőségű, fa bútorokat nehéz megfizetni, a legtöbb bútoráruházban ritkán találkozni velük. A tömegtermékekek (pl. székek, polcok) sokszor vannak műanyagból, ezeket azonban könnyű felismerni.

Hogyan tudom elkerülni? Jól gondoljuk végig, milyen bútorokra van otthon szükségünk, kevesebbet, de tartósabbakat válasszunk. Érdemes használt bútorokat venni, és azokat felújítani. 

bútorlap

 

Elektromos és elektronikai berendezések

A legtöbb e-berendezés, de még a járművek is tartalmaznak műanyagokat. Főként szigetelőanyagnak (hő és elektromos) és burkolatnak használják, továbbá nagy népszerűségnek örvend tartóssága, könnyűsége, alakíthatósága és olcsósága miatt. Egy asztali számítógép átlagosan 23% műanyagot tartalmaz, egy autó pedig kb. 15%-ot (tömegben). Egyre több anyagot váltanak ki manapság műanyaggal, így ahogy a legtöbb területen, itt is növekedést fogunk majd tapasztalni műanyaghasználat terén.

Hogyan tudom elkerülni? Ahogy a legtöbb esetben, tudatos vásárlói döntésekkel. Sok olyan eszköz található meg elektromos vagy elektronikai berendezés formájában, amelyeknek vannak hagyományos , természetes anyagból készült alternatívái (pl. kés, fogkefe, legyező). Az e-berendezésekből veszélyesnek minősülő e-hulladék keletkezik, így mindenképpen ajánlatos mennyiségi csökkentésük.

elektronikai berendezések

 

Csomagolások

Egyértelműnek tűnhet, hogy léteznek műanyag csomagolások, de itt inkább a kombinált csomagolásokra szeretnénk a hangsúlyt fektetni. Ugyanis az már nem mindenki számára egyértelmű, hogy az italos kartondoboz (Tetra Pak) is tartalmaz műanyag, és még sokszor fém, réteget is. Ez az átázás elkerülése végett szükséges. A papír csomagolások sok esetben kapnak plusz műanyag réteget a tartósság érdekében, ám ezek nem mindig egyértelműek első ránézésre. Érdekesség, hogy az alumínium élelmiszer-ipari alkalmazásainál vékony műanyaghártyával látják el a felületet, ezzel biztosítva, hogy semmiképpen ne okozzon egészségügyi problémát. A fémgőzölt műanyag problémájára is kitértünk már, sok esetben - szintén az olcsóság miatt - térnek át a műanyagra, pl. tejfölös pohár teteje.

Hogy tudom felismerni? Ha olyan alkalmazási területről van szó, ahol az ázás problémát jelenthet, ott használnak műanyagot. Ha fém kiváltására használják, akkor onnan tudjuk felismerni, hogy vékonyabb, és gyűrés esetén nem tartja alakját. A felület simább, homogénebben.

Hogyan tudom elkerülni? Csomagolásmentes vásárlás a legjobb opció, de kiváló alternatíva az üveg, illetve a papír és a fém. Azonban azt ne felejtsük el, hogy ezekben az esetekben sem fogjuk tudni 100%-ban elkerülni a műanyagot, hiszen a kupakok, felületekben is megtalálhatóak.

összetett csomagolás

 

Nagyon sok alkalmazási területe van a műanyagoknak, lehetetlennek tűnő feladat lenne mindezt felsorolni. Járjunk nyitott szemmel, és a műanyagok esetében is olyan termékeket keressünk, amelyek jó minőségűek és hosszú élettartamúak.