Mi lesz a PET-palack és a régi tévénk sorsa? Egy hulladékfeldolgozóban jártunk utána-videó

  • 2024. június 03.
  • kovacseszter

Miért tart többre egy ósdi katódsugárcsöves tévét a ledkijelzős csodáknál egy hulladékkezelő? Hányszor lehet visszaforgatni egy PET-palackot? És egy sörösdobozt? Mennyi bálázott műanyaghulladékot tud egy nap alatt felpakolni egy igazán elhivatott targoncás? Lessen be a hulladékfeldolgozás kulisszái mögé a Téglagyárdűlőn!

 

Évente 2,9 milliárd tonna hulladék keletkezik Európa-szerte, aminek átlagosan közel a felét már újrahasznosítják az uniós tagállamok. Magyarország a maga nagyjából egyharmados arányával a középmezőny végén kullog. Vagyis van még hova fejlődni.

No, nem mintha nem adna elég munkát ez a mennyiség: egy nap alatt egy egész kerületnyi hulladékot is meg kell mozgatni egyetlen targoncásnak az ALTEO-leányvállalat FE-Group Zrt. telephelyének udvarán. 

De mi lesz a kidobott tévénkkel (és kartoncsomagolásukkal), vagy kiszolgált hajszárítónkkal? Hogyan fordul vissza a használatba a fólia, a PET palack? Mit kezdenek a cégnél a kiürült fém italos dobozokkal, miként dolgozzák fel a kidobott könyveket vagy épp a megsemmisítésre szánt céges iratokat? Egy téglagyárdűlői telephelyen nyerhet bepillantást a hulladékfeldolgozás kulisszatitkaib

A videó az ALTEO Csoport és a HVG együttműködése alapján készült.

 

Forrás: hvg.hu