Mesterséges intelligencia jelezheti az óceáni műanyag szemét irányát

  • 2021. május 05.
  • Enikő

Mesterséges intelligencia segítségével jelzi előre egy új találmány, merre áramlik az óceáni műanyagszemét a Galápagos-szigetek környékén. A tudósok szerint a műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba.

Évente több mint nyolc tonna műanyaghulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál. Erről Stephanie Ypma, az Utrechti Egyetem kutatója beszélt az Európai Földtudományi Unió online konferenciáján.

 

A hulladék forrása az amerikai kontinens és a nagy halászflották.

 

Az áramlatok körbehordják a szemetet az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül.

 

A veszély az eddig véltnél nagyobb lehet, mivel csak a partok elenyésző részét (egy százalékát) tisztítják, ezért "valószínűleg a nyolc tonnánál sokkal nagyobb a szemét mennyisége" – hangsúlyozta Stephanie Ypma. – A műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba.

 

Az Utrechti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet a tisztítás optimalizálására fejlesztett ki egy digitális eszközt, mivel a szigetcsoport teljes partvidékét pénzügyi források híján lehetetlen lenne szemétmentesíteni.

 

A brit székhelyű Galapagos Conservation Trust Nonprofit Állatvédelmi Szervezet kezdeményezésére a legszennyezettebb és legjobban tisztítható helyszíneken a szeméthullám érkezési pontjait igyekeznek meghatározni. 

 

galapagos

 

A leginkább egy animált időjárási térképhez hasonló szimulációs eszköz megmutatja, hogyan úszik a partok felé az óceánon a műanyagszemét.

 

Többféle paramétert, például az óceáni áramlatokat, a műanyagrészecskék összetételét gyűjti egy adatbázisba, majd elvégzi a számításokat. 

 

Eközben GPS-szel ellátott úszó szenzorok teszik lehetővé a vízmozgások követését. A nyárra tervezett megfigyelési kampány adatait kombinálják a szimulációk számításaival, így megbízható előrejelzést tudnak adni.

 

forrás: origo.hu

 

1%