Mengyán Eszter: „A vásárlás sokszor nem arról szól, hogy igazán szükségünk van valamire"

  • 2024. június 07.
  • kovacseszter

A fast fashion üzletek mára leuralták a ruhaipart. Az olcsó árak, a hetente jelentkező új kollekciók folyamatos vásárlásra ösztönzik az embereket. De milyen áron?! A ruhaipar kevésbé ismert árnyoldalairól Mengyán Eszterrel, a Helló, Slow fashion! című könyv szerzőjével, a környezettudatos ruhatár szakértőjével beszélgettünk.

Turista Magazin: A ruhaipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág, szinte nincs olyan lépése a gyártási folyamatnak, ami ne okozna iszonyú nagy környezeti terhelést.

Mengyán Eszter: A legnagyobb problémát a fast fashion (gyors divat) gyártási modell okozza, amelynek lényege, hogy a piac igényeit folyamatosan monitorozva villámgyorsan és folyamatosan készülnek új ruhadarabok, akár néhány héten belül új kollekció kerül a polcokra. Ráadásul most már létezik ultra-fast fashion modell is, ami még gyorsabb tempót diktál. Naponta kerülnek fel a webshopokba különböző formájú ruhadarabok, ami bődületes mennyiségű új ruhát jelent.

Az egyik népszerű kínai ultra-fast fashion márkánál hetente 50 ezer új termék kerül a webshopokba, ami naponta 7 ezernél több új ruhát, cipőt vagy kiegészítőt jelent.

Különböző statisztikák szerint évente 100-150 milliárd új ruha vagy még ennél is több kerül ki a piacra. A másik probléma, hogy ezeknek a ruháknak a egyre nagyobb százaléka műszálas alapanyagokból készül. Ezeknek nemcsak az előállítása környezetterhelő, de a mosás során a ruhákból kiszakadó mikroszálak jelentős szerepet játszanak a mikroműanyag-szennyezésben, aminek a környezetre és emberre gyakorolt hosszú távú hatásáról még keveset tudunk.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el.

Forrás: turistamagazin.hu