Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meghódítják a gasztrovilágot az ÖMKi paradicsompalánták

  • 2020. május 18.
  • CsViki

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket a különleges ízvilágú tájfajta paradicsomok palántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila Füge) konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük.

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet!” – hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi, aki Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében.

„A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán. Aki teheti, fogyasszon friss környékbeli, magyar paradicsomot! Legyünk büszkék arra amink van!” – indokolja választását a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, az őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd, aki negyven ÖMKi tájfajta paradicsom palántával vág neki a szezonnak a Pajta Bisztró őrségi veteményesében.

Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt. 

Az idén külön gondoltunk a kezdő palántázókra. A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina a YouTube-csatornánkon elérhető oktató videóban számos tudnivalót oszt meg, de letölthető információs anyagokkal is támogatjuk a palánták sikeres nevelését. 

”A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak. A járvány miatt kialakult helyzet egy lehetőség újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkra utaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk. A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál.” – indokolja elkötelezettségét az idei akcióban résztvevő budai átvételi pontunk, a Szerelmes levél vezetője, Vajda József pék. 

Pesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte az idén is a Lidl áruházak forgalmazzák palántáinkat május 14-től a készlet erejéig.

A járvány miatt kialakult krízishelyzetre tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlottunk 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat saját maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el. 

 

Tudj meg többet az ÖMKi tájfajta palántákról!

Töltsd le információs anyagainkat a paradicsomokról!

 

Forrás: biokutatas.hu