Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megháromszorozódott a felajánlások száma a Mirehu iskolatáska programjában

  • 2022. szeptember 07.
  • Jakab János

Az iskolatáska programot 2021 nyarán, a tanév utolsó hetén indította el a MiReHu Nonprofit Kft. hagyományteremtő céllal az újrahasználat erősítése érdekében. A még használható iskolatáskák adományozása mellett, a táskák iskolaszerekkel történő feltöltésével járultak hozzá a rászoruló családok gyermekeinek iskolakezdéséhez. Az első évben már 15 iskolás gyermek tanévkezdetét sikerült a cégnek megkönnyítenie.

A Mirehu a programot ebben az évben is meghirdette, mely során a megelőzés és a fenntarthatóság jegyében felhívást intéztek a szolgáltatási területünkön működő nevelési intézmények felé, mely során használható állapotú, kidobásra szánt iskolatáskák és egyéb tanszerek (tornazsák, vonalzó stb.) felajánlását várták.

 

A most záródó programban a felajánlások száma az előző évhez képest megháromszorozódott, mutatva azt is, hogy egyre többen gondolják fontosnak a hulladékok keletkezésének megelőzését, az újrahasználat előtérbe helyezését.

 

A nyár folyamán összegyűlt, majd kiválasztott iskolatáskák tisztításra kerültek és 36 darab megfelelő minőségű iskolatáska írószerrel történő feltöltése megtörtént, melyek a MESZEGYI -el (Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény) együttműködve hasonlóan az előző évhez rászoruló családok részére kiosztásra kerülnek.

 

A minap.hu beszámolója szerint cég ügyvezetője, Ladányi Roland elmondta, hogy nem csupán „megmentették” a használt iskolatáskákat a kidobástól, hanem tartalommal is megtöltötték őket: különböző iskolaszerekkel együtt vehették át a darabokat a gyerekek. Az iskolatáskákat a cég felhívására miskolci lakosok és intézmények ajánlották fel. Olyanokról van szó, amelyek bár használtak, de ez állapotukon alig érzékelhető.

 

taska

 

A segítség jó helyre érkezett meg. Gúr Péter Attila, a MESZEGYI igazgatója kifejtette, hogy a szervezet család- és gyermekjóléti szolgáltatásokat is biztosít. Városi szinten több ezer gyermekkel, több száz családdal állnak így kapcsolatban.

 

„Nagyon fontos szakmai szempont, hogy az adományokat célzottan osztjuk ki. Olyan családokhoz jutnak el, akik ténylegesen rászorulnak és a felajánlásokat hasznosan, a célnak megfelelően hasznosítják”

– folytatta.

 

A szakember tapasztalatai szerint óriási segítség a tanszerekkel megtöltött iskolatáska, hiszen az utóbbi évek és a jelenlegi helyzet kihívásai miatt még nehezebb körülmények közé kerültek az egyébként is hátrányból induló gyermekek.

 

táska

 

Az átadás során Veres Pál polgármester azt hangsúlyozta, hogy a városvezetés egyik célja támogatni a rászorulókat, ez a mostani nehéz gazdasági helyzetben főként igaz. A megpakolt iskolatáskák ezt a célt szolgálják.

 

„Azt is célul tűztük ki, hogy ha vannak olyan eszközeink és erőforrásaink, amiket még hasznosítani tudunk, akkor azokból ne legyen szemét” – folytatta, majd hozzátette, fontos minél fiatalabb korban elkezdeni a szemléletformálást: „Felhívtuk a gyerekek figyelmét, vigyázzanak rájuk, hogy ha 1-2 év múlva kinövik a táskákat, akkor továbbadhatóak legyenek”.

 

Cikk és képek forrása: dontwasteit.hu/minap.hu