Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Másfél évet csúszna a pohárstop – módosulnának a SUP rendeletek is

  • 2022. december 01.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A kiterjesztett gyártói felelősség és egy új, kötelező betétdíj mellett, az egyszer használatos műanyagokról ("SUP" - single use plastic - a Szerk.) szóló kormányrendelet módosításai is felkerültek a kormany.hu-ra november 14-én, egyhetes, november 21-én lejárt véleményezési határidővel. 

A tervezet indoklása szerint a rendeletek módosításaira a Hulladék Keretirányelv (HKI) kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerekre vonatkozó minimumkövetelményei okán van szükség. „A HKI módosítás rendelkezéseinek átültetése a minimumkövetelmények törvénybe iktatásán túl részletszabályok megalkotását is szükségessé teszi. Ez egyrészt új – a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerre, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerre vonatkozó – kormányrendeletek megalkotásával, másrészt ezzel összefüggésben a jelen jogszabályban megjelölt kormányrendeletek módosításával valósul meg.”

„Az 1. alcím az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 301/2021. Korm. rendelet) módosítását tartalmazza, amely jogtechnikai jellegű pontosítás miatt szükséges a rendelet hatályára vonatkozóan. A 301/2021. Korm. rendelet tartalmaz előírást a 15 mikron és a feletti falvastagságú könnyű műanyag hordtasakokra, azonban a rendelet hatályát megállapító, 1. § (1) bekezdése szerinti felsorolásban ezek a termékek technikai hiba folytán nem szerepelnek. A módosító rendelkezés – annak technikai, pontosító jellegére tekintettel – a jogszabály kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

A 301/2021. Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése szerint tilos az 1. melléklet hatálya alá nem tartozó italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is. A műanyag italtartó pohár fogalma alatt a jogszabályi és bizottsági iránymutatások alapján egyértelműen érteni kell a részben műanyagból készült, műanyag bevonattal ellátott papírpoharakat is. A 6. § (2) bekezdése alapján a tiltó rendelkezés 2023. január 1-jén lép hatályba. A műanyag italtartó poharak kivezetése esetén helyettesítő termék alkalmazása válik szükségessé, mely továbbra is korlátozottan áll rendelkezésre. Elsődleges alternatívát az előre csomagolt, palackozott italok jelenthetnek a helyben fogyasztás során alkalmazható újrahasználható poharak mellett."

Fentiekre tekintettel szükséges az italtartó poharak forgalomba hozatalt tiltó rendelkezéseinek hatályba lépését a kötelező visszaváltási rendszer féléves bevezető időszak leteltének dátumával összhangba hozni, azaz 2023. január 1. helyett 2024. július 1. dátumban meghatározni. Ez a megoldás biztosítja, hogy a poharak helyett használt egyutas italcsomagolások minél nagyobb arányban kerüljenek visszagyűjtésre és hasznosításra és minél kisebb eséllyel kerüljenek ki a környezetbe.

A hatályba lépés dátumát kitoló rendelkezés a jelenlegi hatályos rendelkezés szerinti közeli, 2023. január 1-jei hatálybalépés miatt, a felkészülés érdekében a jogszabály kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

A jogszabály 2. alcíme az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendeletet módosítja. A módosítás elsősorban a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet rendelkezései alapján, azok hatályba lépéséhez igazodva a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerre vonatkozó szabályokkal egészíti ki a jogszabályt 2023. július 1. napjától.

A kiegészítések egyrészt rögzítik, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezet feladatait ellátó koncessziós társaság biztosítja a meghatározott egyszer használatos műanyagtermékek elkülönített gyűjtését, másrészt az egyszer használatos műanyagtermékeken belül megjelölik a kiterjesztett gyártói felelősséggel érintett termékek körét, amelyekre, valamint a műanyagot tartalmazó halászeszközökre vonatkozóan a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló kormányrendeletben nem szabályozott kérdésekben további szabályokat határoznak meg a SUP irányelv vonatkozó rendelkezéseivel összhangban.

A módosítás emellett a gyártó nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségével kapcsolatos rendelkezések pontosítását tartalmazza az Európai Bizottság felé történő jelentéstétel érdekében, továbbá az italtartó poharak meghatározását pontosítja. E technikai jellegű módosítások a jogszabály kihirdetését követő harmadik napon lépnek hatályba.”

 

Forrás: dontwasteit.hu