Magyarországra is visszaküldi a műanyaghulladékot Malajzia

  • 2020. január 23.
  • PKata

A malajziai környezetvédelemért is felelős tárca közleményében azt írta, hogy mintegy 3 737 tonna műanyaghulladékot küldött vissza fejlett országokba, egyebek között az Egyesült Államokba, Franciaországba, Japánba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Spanyolországba.

 

Yeo Bee Yin miniszter, Butterworth Portban beszélt egy sajtóértekezleten, ide korábban számos műanyaghulladékkal teli konténer került. A település 290 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Kuala Lumpurtól. A miniszter azt mondta, hogy újabb 110 konténert küldenek vissza a származási országokba, köztük 60 konténert az Egyesült Államokba, 15-öt Kanadába, 14-et Japánba juttatnak vissza. A maradék pedig Belgiumba, Franciaországba, Jamaicára, Magyarországra, Mexikóba és Nagy-Britanniába kerül.

Yeo Bee Yin kiemelte, hogy a hulladék visszajuttatása összhangban van a veszélyes hulladékokról és szállításukról szóló Bázeli egyezménnyel, amelyhez Malajzia is csatlakozott. Tájékoztatása szerint az érintett államoknak ez nem kerül pénzbe, mert a költségeket azokra a cégekre terhelik, amelyek felelősek a Malajziába törvénytelenül importált műanyaghulladékért.

“Nem a pénz, hanem a méltóság számít. Nekünk nem kell fizetnünk a visszaszállításért, és nem is akarunk erre egy centet sem költeni. Nem vagyunk a világ szemétlerakója” – mondta a miniszter.

 

Forrás: https://www.dontwasteit.hu/