A magyar upcycling mozgalom felemelkedése

  • 2018. április 10.
  • Csilla

Félre, recycling, azaz újrahasznosítás: a divat világában elérkezett az idő, hogy egy még hatékonyabb rendszerhez szokjanak hozzá a tervezők, az upcycling-hoz. Vegyük komolyan: talán ez az utolsó esélyünk, hogy megmentsük a Földet a textilhulladéktól.

Nem, nem a hegynek felfelé biciklizésre utalunk az upcycling kifejezéssel. Hanem a fölöslegessé vált anyagok újrafelhasználására, ami a textil és divatipar jövőjét jelentheti. Az újrahasznosítási láz már elérte a legtöbb márkát, de ez édeskevés: a Föld még mindig fokozottan veszélyeztetett helyzetben van a tömeggyártás, a gyapot vízigénye, a gigantikus gyárak és iszonyatos méretű textilhulladék miatt. A legújabb statisztikák szerint az összegyűjtött ruhadarabok 30%-át tudják a second hand boltok, segélyszervezetek felhasználni, így még mindig hihetetlen mennyiség kerül a szeméttelepre.

Ezzel szemben az upcycling a megmaradt anyagokkal dolgozik: legyen szó a szabás folyamán keletkezett hulladékról, vagy kinőtt ruhák részeiről vagy egészen meglepő, fölöslegessé vált anyagokról, mindent megpróbálnak felhasználni, ami egyébként a kukában végezné.

Nézzük, kik képviselik ezt a mozgalmat hazánkban.

 

AWARE by Printa

Printa

 

Magyarország első öko-divatvonalát Majoros Zita kiselejtezett ruhadarabokból élteti: “Régi bőrkabátok, férfiingek,pulóverek valamint háztartási textíliák és ipari textil maradékok válnak kezeink alatt újraértékessé és hasznossá.” - írja a honlapon. A Printa boltban emléktárgyakat, kiegészítőket és ruhadarabokat is kaphatsz. Céljuk, hogy újradefiniálják a szuvenír -, és bevezessék Magyarországra a slow shopping fogalmát.

 

Sharolta

 Sharolta

A Sharolta egy kifjezetten etikus brand: amellett, hogy a honlapon keresztül adakozni lehet, és az upcycling mozgalmat népszerűsíti, például arra is ösztönzik a látogatókat, hogy elhasznált farmerjeiket az ő gyűjtőpontjukon adják le. Az pedig csak hab a tortán, hogy ezekből a maradék textíliákból milyen gyönyörű, új kreációk születnek.

 

Old Blue

 Old Blue

Egy igazán jó példa: a kis veszprémi vállalkozás, az Old Blue a használtruhaüzletekből, turkálókból szedi össze az anyagokat, amikből a legkülönbözőbb, új termékeket készítik el: táskákat, babzsákokat, háztartási és divat cikkeket. A honlapon ráadásul nem csak vásárolni lehet, de saját ötlettel csatlakozni is! Te mit csinálnál használt farmerjeidből? Az Old Blue-nál segítenek kitalálni és megvalósítani.

 

Medence Re-Design

 Medence Csoport

A Medence csoport igazi magyar sikersztori: pár srác egy kiszáradt medencében kezdte, ma, 10 évvel később már tervezéssel, építészettel, workshopokkal és táskákkal is foglalkoznak - mindezt a környezetvédelem jegyében. Kézitáskák, laptoptartók, női, férfi és uniszex, színes és sportos tasik közül válogathat a vásárló a honlapon és a Pipa utcai boltocskában.

 

Norsy Design

 Norsy Design

Szatmári Noémi, aki családjával és barátaival indította el a Norsy-t, nem csak “szokványos” anyagokból dolgozik: kávészacskók, csokipapírok, magazinok és ásványvizes palackok cimkéi képezik táskák és egyéb kiegészítők alapját. Nagyon innovatív, abszolút divatos, szuper környezetbarát - mi imádjuk.

 

Reborn

 Reborn

A Reborn tervezője, Burai Péter közelében sem marad sok felhasználatlan anyag: a színes használati tárgyak és kiegészítők alaposan letisztított biztonsági övekből, elhasznált autóalkatrészekből és más, fölöslegessé vált anyagokból készülnek.

 

Közeleg a Föld napja, mi arra bíztatunk mindenkit, hogy ez alakalomra ajándékozza meg önmagát - és a bolygót - egy újrahasznosított ruhával vagy kiegészítővel. Mit gondoltok, Ti be fogtok szerezni valamit a cikkben említett tervezőktől? Esetleg valaki mástól? Írjátok meg nekünk Facebookon, kommentben!

 

Forrás: https://www.styledit.hu/a-magyar-upcycling-mozgalom-felemelkedese-10508


 

Érdekelnek az upcycling termékek? A Humusz Szövetség Re-Design Kiállítása 10 alkotó műveit mutatja be, köztük Old Blue, Sharolta és Reborn termékeket. A kiállítás megrendelhető, érdeklődni a humusz@humusz.hu e-mail címen lehet!

Re-Design Kiállítás