Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lomtalanítás Budapesten – veszélyes hulladék gyűjtés nélkül

  • 2021. március 02.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Február közepén megkezdte a lomtalanítást az ország legnagyobb hulladékgazdálkodási közszolgáltatója, az FKF Zrt. Február 14-én Csepelen kezdődött a szezon, amit a Belváros-Lipótváros, az I. követett, majd a XV. kerület jön.

Idén a lomok kikészítésének másnapján nincs kihelyezett veszélyes hulladék gyűjtés, a cég tájékoztatója szerint “a lomtalanítás tapasztalatait és a lakosságtól érkezett visszajelzéseket figyelembe véve”, “de a megváltozott jogi környezet” miatt sem. A vállalat a hulladékudvarokban kéri ezeket a hulladékokat leadni. Bár eddig is voltak, akik nem figyeltek a szabályokra és a lomok közé raktak ki a veszélyes hulladékot, a nem igazán széles körű tájékoztatás, a kevés hulladékudvar és azok korai zárása miatt szinte biztosra vehető, hogy idén a lomok között fokozottabb mértékben lesz elektronikai hulladék, maradék festék és oldószer. A minap lezajlott I. kerületi lomtalanításban körülnézve sajnos ott vannak az E+E hulladékok és a festékek. Hogy a társaság mit ért “megváltozott jogi körülmények miatt”, nem tudni, csak sejtjük, hogy ez a közszolgáltatás finanszírozásával, esetleg az önkormányzati források szűkösségével függ össze.

 

Az FKF Zrt. honlapján nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy három hulladékudvarban, a XVII. kerületi Besence u.-ban, a XV. kerületi valamint a nagytétényi hulladékudvarban a lomokat az aktuális lomtalanítás idejétől függetlenül, egész évben le lehet adni. Utóbbi két helyen valamint a XVII. kerületi Jegenye fasorban leadható a lomtalanításkor nem kitehető építési-bontási törmelék hulladék (sitt). A Jegenye fasor kivételével ezek a hulladékudvarok a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések okán hétfőtől-péntekig 8-19 óráig, szombaton 8-16.30-ig vannak nyitva. A lom és a sitt leadására – ami egy meghatározott napi és éves limitig más, a hulladékudvarokban leadható hulladékokhoz hasonlóan budapesti lakosoknak díjmentes – előzetes regisztráció után online időpontot is kell foglalni.

 

A hulladékudvarok hulladékátvételi szolgáltatásait a budapesti lakosok eredeti lakcímkártyával történő címigazolás, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény, vagy átutalási igazolás, vagy társasházi lakos esetében, közös képviselői igazolás bemutatását követően vehetik díjmentesen igénybe- tájékoztat az FKF Zrt. honlapja. A leadás ugyanakkor vállalkozások számára is nyitott – kedvcsinálónak álljon itt egy kis videó még 2014-ből.

 

forrás: dontwasteit.hu