Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A légszennyezés csökkentése segítené a koronavírus elleni küzdelmet

  • 2020. április 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az önkormányzatok haladéktalanul hozzanak hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére – ezt kéri a több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőinek megküldött levelében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára. Dr. Gyergyák Ferenc a levelet a Betegszervezetek Országos Szövetségének (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére írta meg.

 

A főtitkár arra figyelmeztet, hogy a légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek. Mindez még akkor is bekövetkezhet, ha valaki csak viszonylag rövid ideig van kitéve a magas légszennyezettségnek. (Sok évtizedes tapasztalat, hogy a magas légszennyezettségű napokon ugrásszerűen megemelkedik a megbetegedések, és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma.) Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzők maradhatnak, és így terjedhetnek.

 

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA „Tiszta Levegőt!” kampányigazgatója elmondta: „Szervezetünk néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében már rámutatott, hogy a szennyezett levegő jelentősen súlyosbíthatja a koronavírus-járvány következményeit. A rossz levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.”

 

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kijelentette: „Bízunk abban, hogy minden önkormányzat haladéktalanul megtiltja a kerti hulladék égetését és érdemi intézkedéseket hoz az illegális és az egészségre rendkívül ártalmas lakossági hulladékégetés megszüntetésére. Hathatósan kell tájékoztatni a lakosságot, a hatóságoknak pedig szigorúan fel kell lépniük a jogsértő tevékenységekkel szemben.”

 

Koltai Tünde, a BEMOSZ elnöke köszönetét és elismerését fejezte ki a TÖOSZ-nak: „Reméljük, hogy a főtitkár úr levele is hozzájárul ahhoz, hogy a koronavírus miatt kevesebb ember fog súlyosan megbetegedni a koronavírus miatt, és így még esetenként emberi életeket is lehet megmenteni.”

 

A TÖOSZ főtitkárának levele itt olvasható:

http://xn--tosz-5qa.hu/news/528/73/Legszennyezettseg-csokkentese-a-koronavirus-jarvany-fekezese-erdekeben/

 

A légszennyezés és a koronavírus összefüggéseiről fontos tudnivalók találhatók a Levegő Munkacsoport https://www.levego.hu/kampanyok/koronavirus-es-legszennyezes/, az EPHA honlapján, és mindenekelőtt az Egészségügyi Világszervezet honlapján.

 

forrás: greenfo.hu