Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kultúrgorilla bemutatja: Zöldmező

  • 2021. április 20.
  • Enikő

Az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál új projektjével a *Kultúrgorilla* , amelyet a Bartók Béla úti Zipernowsky Stúdióban mutat be. A *Zöldmező* projekt keretében a kirakaton át tekinthetnek meg a látogatók egy haszonnövények nevelésére szolgáló magaságyásba ültetett, folyamatosan növekvő, szabadon burjánzó vadvilágot.

„A két négyzetméteres kertbe pipacsot, sást és más vadnövényeket ültettünk, amelyek hamarosan virágozni fognak, így érdemes figyelemmel kísérni a változásokat, mert az segíthet újrakapcsolódni a növényekhez, amelyek a természet alapvetően fontos elemei.” – mondta Göttler Anna, a kirakat kiállítás egyik kurátora. „Az, hogy az installációt jelenleg csak a kirakaton át mutathatjuk be, jól leképezi a jelenlegi pandémiás viszonyunkat a dolgokhoz, a világhoz. Miről van közvetlen érzékelésünk? Egyáltalán mihez és hogyan kerülhetünk közel ma? Mi lesz a sorsa azoknak a dolgoknak, amelyekhez nem tudunk kapcsolódni?”

 

zöld

 

A projektben Máté András, az ökológiai szemléletű gyeptelepítés szakértője is közreműködött, aki mint elmondta, egész életét a természet megismerésének és védelmének szentelte. Cége olyan innovatív kertészetet működtet, ahol vadon termő növényeket von termesztésbe: ezekből a növényekből állítottuk össze együtt a zárt homokpusztákra és homoki szántókra jellemző mikro-növényvilágot.

 

Az installáció a járvány, a természet, és az ember viszonyára reagál, a természet és a művészet regeneratív, önreflektív ereje által kínál lehetőséget arra, hogy megértsük a pandémia által előidézett változások gyökerét, valamint rámutat belső, szellemi egyensúlyunk és a természeti környezet stabilitása közti alapvető összefüggésre.

 

pipacs

 

Az Újbuda önkormányzatának támogatásával létrejött művészeti projekt megvalósulását segítette a közeli Humusz Szövetség, valamint Horváth Gábor, magaságyás készítő - asztalos is.

 

Az installáció online felülettel egészül ki, ahol az érdeklődők megtekinthetik, hogy milyen növényfajok találhatók a magaságyásban, illetve egy imaginációs gyakorlattal, amely a kert témáját dolgozza fel, és otthon is elvégezhető.

 

Forrás ás további információ: kulturgorilla.hu/zoldmezo

 

1%