Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld porszívókkal egy zöldebb világért

  • 2011. szeptember 11.
  • Scheuer Zsuzsanna

Az Electrolux – a világ egyik vezető háztartási és nagykonyhai készülékgyártó vállalata – még 2010 júliusában indította útjára a Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi műanyaghulladék-gyűjtési kampányt, mellyel egyedülálló módon hívta fel a figyelmet a tengerekben lévő műanyaghulladékra, a műanyagszennyezés problémájára, és ezáltal előmozdította az óceánok és a tengerpartok rehabilitációját.

Idén szeptembertől újabb fejezetéhez érkezett a Porszívók a tengerből kezdeményezés. Az Electrolux kampányával bárki, aki zöld porszívót vásárol, hozzájárulhat a tengeri műanyagszennyezés problémájának megoldásához. Szeptembertől ugyanis a vállalat a zöld porszívók eladásából származó bevétel egy részét az Algalita Tengerkutató Alapítvány és a 5 Gyres kutatószervezet javára ajánlja fel. E szervezetek a befolyó összeget kutatásaik és tudományos oktatási tevékenységük finanszírozására fordítják. Az Electrolux Facebook oldalán pedig minden egyes új Like újabb 1 euró támogatást jelent kutatópartnereinek.

Az Electrolux és a 5 Gyres szervezet már idén márciusban is dolgozott együtt. Akkor azért indították el közös expedíciójukat, hogy megtisztítsák az Atlanti-óceán déli részét a műanyag hulladéktól. A mostani akció célja az, hogy elemezzék az óceánokból kihalászott műanyaghulladékot, és megvizsgálják azok tengeri környezetre gyakorolt káros hatásait. Emellett a két említett kutatószervezet egy oktatási célú előadás-sorozatot is készít, hogy minél többen megismerjék, milyen gyakorlati megoldások léteznek a műanyaghulladékok által okozott problémák kezelésére a háztartásokban, a munkahelyeken és egyéb közösségekben.

Az Electrolux jászberényi gyárában készülő környezetbarát porszívók újrahasznosított műanyagból és energiatakarékos motorral készülnek. Az öt modellből álló környezetbarát termékcsalád javarészt magyar szakemberek munkája. Az új zöld porszívók alapanyaga visszagyűjtött háztartási gépek burkolata, gépjárművek és számítógépek műanyag alkatrészei (ABS műanyag). Egy ilyen zöld porszívó előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra, 80 literrel kevesebb vízre és 90%-kal kevesebb energiára van szükség a hagyományos gyártási eljáráshoz képest. Modelltől függően az alkatrészek 55-70%-a készül reműanyagból, 92%-ban újrahasznosíthatóak, és csomagolásuk is teljesen újrahasznosított papírból áll.

electrolux porszívók

A jászberényi üzemben évente kétszázezer darabot állítanak elő az UltraSilencer Green, UltraOne Green, ErgoSpace Green és hasonló típusnevekre hallgató zöld porszívókból, ez a teljes termelés 10-15%-a. A környezetbarát eszközök ára 35 és 70 ezer forint között mozog, ami drágább mint egy hagyományos kisgépé, de a vállalat nyilatkozatai szerint ez az energiatakarékos üzemeltetésnek köszönhetően hamar megtérül.

”Most a fogyasztók is kifejezhetik elkötelezettségüket a környezetvédelem iránt: ha újrahasznosított műanyagból készített porszívót vásárolnak, akkor ők is hozzájárulhatnak a tengeri műanyagszennyezés hatásainak kutatásához. Így nemcsak otthonunkat, hanem a világot is zöldebbé tehetjük” – mondta Belényesi Zsolt, az Electrolux értékesítési igazgatója.