Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptembertől működik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség

  • 2011. szeptember 02.
  • Molnár András

Szeptember elsején megkezdi működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn, amikor aláírták a 100 százalékos állami tulajdonban levő non-profit társaság alapító okiratát Budapesten.

Az OHÜ egyetlen állami szervezetként irányítja a jövőben a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását. A társasághoz jövőre várhatóan 26 milliárd forint termékdíj folyik be, ez a hulladékgazdálkodás fedezetéhez járul hozzá – mondta el Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.


Az első félévben megszületett az új termékdíj rendszer jogi szabályozása, és most ennek végrehajtása van folyamatban, többi között az OHÜ létrehozásával. Az új szabályozás kötelezővé teszi a termékdíj kifizetését, és nem ad mentességet. Cél a hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása és a szennyező fizet elv érvényesítése – mondta el Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter szerint 2.000-3.000 új munkahelyet jelent a hulladékbegyűjtés és hasznosítás növelése, a hatékonyabb hulladékgazdálkodás megvalósítása.


A már elfogadott termékdíj törvény és a szeptemberben a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen és növekedjen az újrahasznosítás aránya. A szelektív hulladékgyűjtés növelése az elsődleges célok között szerepel, olasz minta alapján külön gyűjtenék a papírt, a fémet-műanyagot-üveget, a komposztálható anyagokat, és lenne még az egyéb hulladék kategória is. Ezt a modellt a jelenlegi hulladékudvarok helyett a lakosság körében is elterjesztenék – sorolta Illés Zoltán. A jövőben bővíteni kívánják a termékdíjas termékek körék, és lépésenként emelnék az egyes tételeket, így várhatóan 2014-re 85 milliárd forint évi termékdíjat szednének be.


Vámosi Oszkár, a OHÜ leendő igazgatója elmondta, hogy az ügynökség az erős és felelős állami magatartást jeleníti meg. Kérdésre válaszolva közölte: az ügynökség 25 munkatárssal indul, a későbbiekben 120-ra növelik a létszámot. A jól működő hulladékgazdálkodási rendszereket megtartják, és tovább fejlesztik a lehetőségeket.

forrás: magyarorszag.hu