Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeméthullámok Indonéziában

  • 2013. szeptember 02.
  • Pauló Gergő

Zak Noyle fényképész, amint Java partjainál Dede Surinaya szörföst fotózta, megdöbbenve tapasztalta, hogy az egyik leglátogatottabb, az érintetlen természeti értékeiről híres sziget partjainál szemét borítja el a tengert.

A több, mint 17000 szigetből álló indonéz szigetvilág borzalmas szemétproblémája abból adódik, hogy még a sűrűn lakott területeken sem megoldott a hulladék elszállítása, így a szemét az utcákra, a folyókba, végül a tengerbe kerül.

Sokszor az egyetlen alternatíva a helyi lakosok számára a hulladék elégetése, amely - bár nem olyan látványos - de még súlyosabb környzetszennyezést okoz. A Global Alliance for Incinerator Alternatives (Hulladékégetés Alternatíváit Támogató Globális Szövetség) szerint a szennyezés a levegőn, a vízen és a talajon keresztül bekerül a táplálékláncba.

Szeméthullám Indonéziában

Sokszor a város vezetői sem mutatnak jó példát, az ő hulladékukat is ugyanúgy behordják a viharok és a szél a tengerbe. Pesszimistább hangok szerint Indonézia kultúrája a szemétbe hanyatlik. Az optimistábbak az mondják, hogy a lakosság nagy részében meg lenne a hajlandóság a hulladék megfelelő kezelésére, a valódi probléma az ehhez szükséges infrastruktura hiánya.

A szigetek hihetetlen szépsége és az undorító szennyezés találkozása mindenesetre szívszorító. De az igazi kérdés nem az, hogy ki a hibás, hanem hogy mit lehet tenni a megoldás érdekében.

Teljes cikk és forrás (angol): huffingtonpost.com