Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sári és Nemszemétke

  • 2012. február 22.
  • Scheuer Zsuzsanna

A Sári és Nemszemétke aktuális problémát feldolgozó mesekönyv: témája a környezetvédelem egyik legfontosabb részterülete, a hulladékfeldolgozás. A könyv különlegessége kettős irányultságában rejlik: egyrészt mesekönyv, másrészt ismeretterjesztő kézikönyv.

A könyv gyerekirodalmi olvasata a zöld információk jelentős mennyiségéből adódóan jól meghatározott irányú – ez az elbeszélő profizmusát bizonyítva tökéletesen korrelál az aktuális gyerekirodalmi trendekkel, miszerint az újabban születő gyerekregényekben a gyerekek oldják meg a felnőttek által elrontott élethelyzeteket, ti. elsősorban a gyerekek találékonyságával és gyerekekre való odafigyeléssel megoldható a hulladékkezelés problémája.

Sári és Nemszemétke

A történet végén olvasható konkrét tevékenységi terv („megtanítani, Robit, Aput és Anyut, hogy ne dobjanak ki mindent”) felhívó jellege a könyvhöz kapcsolódó munkafüzettel kiegészülve a környezetvédelmi oktatás hatékony eszközzé avatja a Sári és Nemszemétkét.

A munkafüzet nyolc tárgy kivitelezését mutatja be lépésről lépésre, emellett számtalan ötletet ad a továbbalkotáshoz. A munkafüzet lényeinek és tárgyainak életre hívásával a gyerekek nem csak szemlélői, de részesei is lehetnek Sári és Nemszemétke történetének, így a mesének soha nem lesz vége…

Sári és Nemszemétke munkafüzet

A könyv 2011-ben elnyerte a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése által kétévente meghirdetett ARANYVACKOR pályázat fődíját és a Cerkabella Könyvkiadó különdíját.

A könyv kapható a legtöbb könyvesboltban.

Írta: Mandl Péter, illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita

Forrás: szelektiv.hu