QR-kód mondja meg, mit eszünk
Új szakaszba lépett Magyarországon a bioélelmiszerek eredetvizsgálata. A termékek tételes tanúsítása révén egy kattintással megtudhatjuk ételeink alapanyagainak származási helyét, termelőjét, a gyártás körülményeit. Biokontroll Hungária által kidolgozott eljárás még európai léptékkel is újszerű.
Új fejlődési szakaszba lépett az organikus úton előállított
termékek tanúsítása. Az ilyen élelmiszerek vásárlóinak alapvető igénye, hogy
pontosan tudják, az adott étel vagy ital honnan származik és milyen összetevőkből
áll. Erre teremt lehetőséget a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nél
kidolgozott eljárás.
Egy most zajló, Alkobeer elnevezésű projekt során, a
gyakorlatban fejlesztettük ki a tételtanúsítás lehetőségét – mondta a
Biokontroll projektvezetője. Kanyó Zsolt hangsúlyozta, az eljárás még európai
léptékkel sem tekinthető szokásosnak.
A termék, amelynek fejlesztésénél és piacra vitelekor a
módszert kidolgozták, Magyarország első biosöre. A vásárló az interneten beüti a
sörösüvegen található webcímet, vagy az okostelefonjával beolvassa a címkén
lévő QR-kódot. Az így elérhető keresőfelületen a fogyasztó a palack egyedi
sorszáma alapján részletes kimutatást talál az adott tétel teljes gyártási
folyamatáról, így az alapanyagok származásáról a termelő megnevezésével, a
főzés sorszámáról, a palackozás helyéről és idejéről, a sör összetételéről.
Kapunk egy szakértő érzékszervi bírálatot, de ellenőrizhetjük az antioxidáns-
és mikroelem-tartalomról készült laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.
A vásárló tehát minden elképzelhető információt megkap a
kezében tartott palackról, de a teljes folyamatban mégsem ez a valódi
innováció. Ami fontos, az e mögött álló ellenőrzés. A minősítő szerv – Magyarországon
a Biokontroll (HU-ÖKO-01) – az alapanyag előállításától a főzésen át egészen a
kiszállításig végigköveti a folyamatot, messze túlmutatva az itthon is hagyományos
és az Unióban általánosan használt, az EU biorendeleteken alapuló, utólagos
tanúsításon és szúrópróbaszerű ellenőrzésen.
Az eljárás, elv tetszőlegesen bármely élelmiszerre
alkalmazható, de feldolgozott termékeknél nagyobb a jelentősége. Egy biorépának,
burgonyának szinte „csak” termelője van, de egy bébiétel, egy bio levespor vagy
más félkész vagy konyhakész étel, már számos összetevőt tartalmaz – mutatott rá
a szakember. Az ilyen „érzékeny” termékeknél talán érdemes végiggondolni a
tételes tanúsítás bevezetését.
Az új, minden szempontból alaposabb tételtanúsítási metódus
robbanásszerű elterjedésére magasabb költségei miatt nem lehet számítani, de az
értékesebb termékek, például szeszesitalok, csokoládék vagy más
prémiumélelmiszerek esetén remélhetően lesz rá igény.