Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mesélő Kukák

  • 2011. szeptember 06.
  • Scheuer Zsuzsanna

A Mesélő Kukák program a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást mutatja be játékos formában óvodásoknak és alsó tagozatos, kisiskolás gyermekeknek.

A Nemzeti Alaptantervről kiadott 243/2003. sz. kormányrendelet kiemelt fejlesztési feladatként definiálja a környezeti nevelést. A Mesélő Kukák című jó gyakorlat fejlesztőinek célja, hogy ebben témában - a hulladékhasznosítás szemléltetésére - eszközrendszert, kész megoldást kínáljanak a pedagógusok, nevelők és a szülők számára.

mesélő kukákA „Mesélő Kukák” füzet játékos tanulásra hívja a gyermekeket, akik megtudhatják, hogyan válogassák szét a számukra már nem szükséges tárgyakat, ezek hova kerüljenek, és miért fontos és hasznos a hulladékok szelektív gyűjtése. Az oktatócsomag célja, hogy hozzásegítsük a gyermekeinket a mai kor és társadalom kultúrájában való tájékozódáshoz és ezen keresztül a társadalmi beilleszkedéshez olyannyira, hogy a tiszta környezet igénye felnőtt életükben már természetes elvárás legyen, és a jövő generációit is ebben a szellemben neveljék majd.

Az oktatócsomag olyan részképességek fejlesztésére ad alkalmat, mint például a beszédkészség, a kombinációs készség, a környezettudatos magatartás, a szociális készségek stb. A játékos formában történő tanulás az SNI-s gyermekek esetében is célratörő: a játék- és állatszeretetre, a kíváncsiságra alapozva, rendszerező és logikai képességüket fejlesztve az ő nevelésükben is hatékony segítség.

Az oktatócsomag használatával jelenleg több mint 1500 gyermek ismerkedik a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás és a megelőzés rejtelmeivel, illetve annak fontosságával.

Az érdeklődők a Millenáris Fogadóban 2011. szeptember 24-én megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Napon tekinthetnek bele az oktatócsomagba a fejlesztők kiállítási standján, valamint a galériában, ahol a gyermekfoglalkoztatás anyaga is a Mesélő Kukák lesz.

Az oktatócsomag és a jó gyakorlat szakmai anyaga megtalálható a Mesélő Kukák honlapján.