Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyi szemetet termel az emberiség évente

  • 2012. július 26.
  • Scheuer Zsuzsanna

Egyre több szemetet termel az emberiség: a háztartási hulladék mennyisége a világszintű növekedés hatására 2025-re megkétszereződhet - állapította meg a Worldwatch Intézet felmérése.

A Washingtonban kedden bemutatott kutatás szerint a jelenlegi évi 1,3 milliárd tonna hulladék 2,6 milliárd tonnára duzzadhat. Ide tartozik többek között az emberek, irodák és intézmények papír-, műanyag-, üveg- és fémhulladéka, az ipari szemét, az építési törmelék vagy a mezőgazdasági hulladék azonban nem képezi részét. Az előállított szemét egynegyedét újrahasznosítják és komposztálják - vagy természetes módon lebomlik.

A legtöbb háztartási szemét előállítói továbbra is a gazdag országok. A 34 vezető ipari nemzet naponta összesen 1,6 millió tonna szemetet termel. A Szaharától délre lévő afrikai országok ezzel szemben csupán 200 ezer tonnát.

A "szemétstatisztikát" a több mint 310 millió amerikai vezeti napi több mint 620 ezer tonnányit "előállítva". Itt az újrahasznosítási arány az elmúlt harminc évben tízről 34 százalékra növekedett. Az Egyesült Államok mögött Kína áll napi 520 ezer tonna hulladékkal.

Forrás: 
hvg.hu
worldwatch.org