Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közép-Duna vidék: szilárdhulladék-lerakók rekultivációja

  • 2012. május 15.
  • Scheuer Zsuzsanna

Befejeződött a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás szilárd hulladék lerakókat érintő rekultivációs programjának első üteme: a mintegy hétmilliárd forint uniós és hazai forrás révén hat megye 83 lerakóját számolták fel - hangzott el a pénteki projektzáró rendezvényen Polgárdiban.

    Kovács Miklós, a projektiroda vezetője elmondta, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat segítségével jelentősen csökkentették adósságukat mind a térség lakóival, mind a környezettel szemben. Kiemelte, a hat megye (Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Veszprém) 168 önkormányzatát tömörítő társulás 83 hulladéklerakót tudott helyreállítani egy- és kétütemű rekultivációval, illetve felszámolással. Összesen nyolcmillió tonna hulladék sorsa rendeződött.

    A második ütemben, amelynek összköltsége 2,15 milliárd forint, további tíz hulladéklerakót állítanak helyre. Ennek befejezése 2013 közepén várható, így a térség valamennyi felhagyott lerakója megszűnik.

    Nyikos László, a gesztortelepülés Polgárdi polgármestere hangsúlyozta, a folyamat fontos állomásához érkeztek, de újabb feladatok várnak rájuk. A társulás 12,9 milliárd forintot nyert arra, hogy közös hulladék-kezelési rendszerét fejlessze. Az MTI kérdésére elmondta, a támogatási szerződést heteken belül aláírják.

    A projekt céljai között szerepel a hulladékképződés csökkentése, a begyűjtött hulladékok hasznosítása, valamint a szelektív gyűjtés erősítése. Mindezek elősegítésére három válogatóművet építenek Dunaújvárosban, Oroszlányban és Székesfehérváron, létesítenek 21 hulladékudvart és 306 gyűjtőszigetet, továbbá 32 ezer komposztládát helyeznek ki az térség háztartásainál.

Forrás: MTI